Lahko Čehi pripravijo presenečenje in v drugi krog pošljejo političnega začetnika Franza (desno, levo Miloš Zeman)? Foto: Reuters
Lahko Čehi pripravijo presenečenje in v drugi krog pošljejo političnega začetnika Franza (desno, levo Miloš Zeman)? Foto: Reuters
Jan Fischer
Tako Fischer kot Zeman sta nekdanja češka premierja. Foto: Reuters
Češka voli predsednika

Do zdaj sta predsednika volila oba domova parlamenta, zaradi številnih zapletov, političnih kupčkanj in sumov o korupciji pa je parlament sprejel odločitev o neposrednih volitvah. Čehi bodo izbirali med devetimi kandidati, ki so se v četrtek zvečer še zadnjič soočili.

Se lahko naprej prebije Franz?
Praški grad, rezidenco češkega predsednika, bo prvič v zgodovini v roke dobil predsednik, ki ga bo izbralo ljudstvo. Velika favorita sta dva nekdanja premierja in nekdanja komunista Miloš Zeman in Jan Fischer, četudi analitiki ne izključujejo presenečenj. Eno od njih bi bil lahko profesor Vladimir Franz, znan predvsem po tem, da ima celotno telo - tudi obraz - tetoviran in je pravo nasprotje uveljavljenim politikom, zato naj bi na volitvah zbral številne protestne glasove.

"Prvič bomo imeli, kot jaz rečem, 'postrevolucionarnega' predsednika. Vaclav Havel in Vaclav Klavs sta bila namreč do neke mere produkt revolucije. Oba sta bila podobi, večji od življenja, poosebljala sta prizadevanja Čehov. Zdaj bomo dobili predsednika, ki bo samo to in bo verjetno bolje odražal češko družbo," pravi analitik in vodja Newyorške univerze v Pragi Jirži Pehe.

Klaus se je odločil za množično pomilostitev
Po volitvah se bodo zagotovo oddahnili v Bruslju, saj bo novi predsednik, kdor koli že bo, bistveno bolj naklonjen Evropski uniji, kot je Vaclav Klaus, ki sicer neposrednim volitvam nasprotuje, javnost pa je za konec razjezil še z odločitvijo o amnestiji, med drugim za vse, katerih postopki na sodiščih trajajo več kot osem let, med njimi so tudi številni obtoženi gospodarskega kriminala. Več kot 100.000 Čehov je medtem že podpisalo peticijo proti taki odločitvi.

Volišča se bodo odprla danes ob 14. uri, konec pa jih bo jutri. Najverjetneje se obeta drugi krog, ki bo potekal čez 14 dni. Vsi pričakujejo rekordno udeležbo, saj bodo volitve odločale tudi o prihodnji evropski usmeritvi Češke.

Češka voli predsednika