Babiševa vlada je po nezaupnici odstopila, saj nima nobene podpore od osmih parlamentarnih strank. Foto: EPA
Babiševa vlada je po nezaupnici odstopila, saj nima nobene podpore od osmih parlamentarnih strank. Foto: EPA
Miloš Zeman
Predsednik Zeman je Babišu kljub nezaupnici obljubil nov mandat za sestavo vlade, a vprašanje je, ali bo Zeman sploh zmagal v prihajajočem drugem krogu predsedniških volitev. Foto: EPA

Zeman je sicer že napovedal, da bo Babišu, ki vodi manjšinsko vlado, če ne bo dobil zaupnice, znova poveril sestavo vlade, saj je njegova stranka Ano zmagala na parlamentarnih volitev oktobra lani. Zemanov tiskovni predstavnik je sporočil, da bo Zeman do konca tedna sprejel njegov odstop.

Vlada bo po odstopu še naprej opravljala dolžnosti, saj bi se lahko pogajanja za oblikovanje nove vlade zavlekla v več tednov ali celo mesecev, kajti Babiš podpore pri drugih parlamentarnih strankah nima. Pogajanja bi se lahko zavlekla tudi zaradi možnosti, da Zeman v drugem krogu predsedniških volitev, ki bodo 26. in 27. januarja, ne bo znova izvoljen. Ankete namreč zmago napovedujejo akademiku Jiřiju Drahošu.

Milijarderju Babišu, drugemu najbogatejšemu Čehu, policija očita, da je zatajil lastništvo eno svojih podjetij, da je lahko pridobil dva milijona evrov subvencij Evropske unije. Nepravilnosti pri gradnji počitniškega naselja Štorkljino gnezdo je medtem ugotovil tudi evropski urad za boj proti korupciji (Olaf).

Parlament bo glasoval o Babiševi imuniteti
Dozdajšnji premier je bil zaradi afere obtožen, vendar je zaradi oktobrske zmage s stranko ANO na splošnih volitvah pridobil poslansko imuniteto. Čeprav je stranka na volitvah odločno zmagala, nobena izmed preostalih osmih strank v koaliciji z ANO-jem ni bila pripravljena tvoriti koalicije.

Zdaj Babišu grozita odvzem poslanske imunitete in posledični kazenski pregon. O odvzemu imunitete bo parlament glasoval v petek.