Babiševe vlade parlament ni podprl, ga pa podpira predsednik Zeman. Foto: Reuters
Babiševe vlade parlament ni podprl, ga pa podpira predsednik Zeman. Foto: Reuters

Novo vlado je podprlo le 78 poslancev, proti jih je glasovalo 116. Predsednik Zeman je nato sporočil, da bo dal Babišu novo možnost, da v parlamentu zbere večinsko podporo.

Babišu, populističnemu milijarderju, policija medtem očita, da je vpleten v poneverbo subvencij Evropske unije. Nepravilnosti pri gradnji počitniškega naselja Štorkljino gnezdo je ugotovil tudi evropski urad za boj proti korupciji (Olaf). Češkemu premierju zaradi afere grozita tudi odvzem poslanske imunitete in kazenski pregon. O odvzemu imunitete mora sicer glasovati parlament.

Babiš je parlament za zaupnico prosil že v sredo, a so glasovanje po osemurni razpravi preložili na danes. Po češki ustavi mora vsaka nova vlada v roku 30 dni od imenovanja iti v parlament po zaupnico, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Zeman se je zavzel za manjšinsko vlado
Zeman se je sicer prejšnji teden pred poslanci zavzel za manjšinsko vlado pod Babiševim vodstvom, ki jo je sam imenoval. Češki predsednik je že pred začetkom razprave v parlamentu dejal, da je Babiševa stranka Ano zmagovalka parlamentarnih volitev in da mu zaradi tega pripada mesto predsednika vlade. Ponovno je tudi napovedal, da bo Babiša zadolžil za sestavo vlade tudi v primeru, če mu ne bo izglasovana zaupnica.

Ano ima v 200-članskem parlamentu 78 poslancev, zaradi česar je bilo pričakovano, da manjšinska vlada, v kateri so člani stranke Ano in nestrankarski ministri, ni dobila zaupnice. Preostalih osem v parlamentu zastopanih strank je namreč že napovedalo, da bodo njihovi poslanci glasovali proti.