"V 21. stoletju so tovrstni napadi na civilno prebivalstvo nepredstavljivi in odvratni," je na Twitterju zapisal češki zunanji minister Jan Lipavsky. "Tega ne smemo spregledati. Smo za kaznovanje vseh vojnih zločincev," je dodal in pozval k "hitri vzpostavitvi posebnega mednarodnega tribunala, ki bo kazensko preganjal kazniva dejanja agresije".

Po grozljivem odkritju v Izjumu je vodja regionalne uprave v regiji Harkov Oleg Sinegubov sporočil, da so na kar 99 odstotkih do zdaj izkopanih trupel znaki mučenja. Po navedbah komisarja za človekove pravice v ukrajinskem parlamentu Dmitra Lubineca je v grobovih na osvobojenih območjih v Harkovu verjetno pokopanih več kot tisoč Ukrajincev.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je v petek sporočil, da je ob odkritju "globoko pretresen" ter da se mora "to nehumano ravnanje ruskih sil, ki je v popolnem nasprotju z mednarodnim humanitarnim pravom in ženevskimi konvencijami, nemudoma končati".

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v četrtek izjavila, da želi videti ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi zločinov v Ukrajini pred Mednarodnim kazenskim sodiščem.