Indijske ceste oziroma vozniki so med najnevarnejšimi na svetu. Foto: EPA
Indijske ceste oziroma vozniki so med najnevarnejšimi na svetu. Foto: EPA
Prometna nesreča pri Hrastju
Tudi slovenske ceste vsako leto zahtevajo visok krvni davek. Foto: Promet.si
Afganistan
Afganistanci se dosledno držijo prepovedi vožnje pod vplivom alkohola in omejitve hitrosti v mestih, a je število žrtev prometnih nesreč kljub temu visoko. Foto: EPA

Po zadnjem štetju je teh žrtev v Indiji okoli 105.725 letno.

Tako trdi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v prvem obsežnem letnem poročilu o varnosti na cestah, ki obsega 98 odstotokov svetovne populacije in večinoma potrjuje številne stereotipe o obnašanju ter spretnostih narodov po svetu.

Na vrhu Eritreja in Cookovi otoki ...
Po številu smrtnih žrtev na cestah glede na število prebivalstva je na prvem mestu Eritreja. V nekdanji italijanski koloniji je bilo leta 2007 okoli 48 smrti na 100.000 prebivalcev - neslavni svetovni rekord. Kot v večini držav je število moških, ubitih v nesrečah, veliko večje od števila žensk. V Eritreji je razmerje 3:1 v "korist" moških. Edina država, ki se približa Eritreji pri tem žalostnem rekordu, so Cookovi otoki s 45 smrtmi na 100.000 prebivalcev. Majhna južnopacifiška država ima le 13.325 prebivalcev, od teh jih je leta 2007 pet izgubilo življenje v prometnih nesrečah.

... sledita Egipt in Libija
Poročilo WHO-ja potrjuje stereotip o "norih" voznikih v Egiptu in Libiji. Državi s severa Afrike, razvpiti (tudi) zaradi norišnice, ki vlada na njunih cestah, sta naslednji z najvišjim številom žrtev glede na število prebivalstva. V deželi faraonov umre 41,6 udeleženca na 100.000 ljudi, v Libiji pa 40,5.

Kar se morije na cestah tiče, so najvarnejša država Maršalovi otoki. Okoli 59.000 prebivalcev ima le 2.487 vozil, lani pa se je tam zgodila ena nesreča s smrtnim izidom.

Afganistan: Nič alkohola
Med najzanimivejšimi je gotovo primer Afganistana. Ta azijska država, vpletena v vojno z uporniki, je dobila čisto 10 za uveljavljanje omejitve hitrosti v mestih, ki znaša 50 kilometrov na uro. To je edina država izmed 178, ki jih je zajelo poročilo, ki ji je to uspelo. Afganistan se lahko pohvali še z nečim. Je edina država, ki ji uspeva dosledno uveljavljati strogi zakon o prepovedi uživanja alkohola voznikov, kar pa glede na število islamistov v državi niti ni presenetljivo. Kljub vsemu je država ugotovila okoli 39 smrti na 100.000 prebivalcev, kar jo uvršča v vrh držav z najbolj smrtonosnimi cestami.

Država z največ avtomobili, ZDA, kjer ima 306 milijonov prebivalcev 251 milijonov vozil, je utrpela 13,9 smrtne žrtve na svojih cestah približno toliko kot Azerbajdžan, Turčija in Šrilanka.

SLOVENIJA
- leta 2007 293 žrtev prometnih nesreč (79 odstotkov moških, 21 odstotkov žensk)
- poškodbe v nesrečah: 16.449
- registrirana vozila: 1.286.903

WHO ugotavlja, da vsako leto po svetu v prometnih nesrečah umre skoraj 1,3 milijona ljudi, med 20 in 50 milijoni pa jih utrpi telesne poškodbe. Poškodbe, dobljene v prometnih nesrečah, so vodilni vzrok smrti pri ljudeh med 15. in 44. letom starosti. Po ocenah WHO-ja naj bi bile prometne nesreče, ki so bile leta 2004 na devetem mestu vodilnih vzrokov za smrt v svetu, leta 2030 že na petem mestu.

Študija je potrdila, kako ranljivi so uporabniki cest, ki ne potujejo s štiri- ali z večkolesnimi vozili. Med 1,27 milijona žrtvami prometnih nesreč jih je skoraj polovica pešcev, motoristov in kolesarjev.

Povzeto po The Times