Naslovnica posebne izdaje tednika ob prvi obletnici napada. Foto: EPA
Naslovnica posebne izdaje tednika ob prvi obletnici napada. Foto: EPA

Na njej bo namreč podoba bradatega boga, okrvavljenega in oboroženega s kalašnikovko, nad njo pa napis "Leto dni pozneje: Morilec še vedno na begu". V sredo zvečer bo v vseh kioskih v Franciji na voljo milijon izvodov, nekaj deset tisoč pa jih bo na voljo v tujini.

Posebna izdaja bo izšla na predvečer obletnice napada 7. januarja lani, v katerem sta z Al Kaido povezana brata Cherif in Said Kouachi ubila skupaj 12 ljudi, od tega osem članov uredništva tednika. Napadu na uredništvo sta sledila še napada radikaliziranega Amedyja Coulibalyja, ki je v naslednjih dveh dneh ubil še pet ljudi. Francijo od takrat pretresa islamistično nasilje. 13. novembra so džihadisti na različnih lokacijah v Parizu pobili 130 ljudi.

V posebni izdaji tudi dela ubitih v napadu
V tej posebni izdaji bodo vključena tudi dela karikaturistov, ki so v napadu izgubili življenje, obenem pa tudi karikature zunanjih sodelavcev. Avtor naslovnice Laurent Sourisseau, ki ustvarja pod vzdevkom Riss, je po napadu prevzel vodenje uredništva. Obenem je Sourisseau, ki je bil v napadu hudo ranjen in je za las ušel smrti, spisal jezni uvodnik, v katerem brani sekularizem in govori o fanatikih, ki so zaslepljeni z vero.

Francija bo v tem tednu zaznamovala obletnico napada, spominska slovesnost pa bo potekala pod visokimi varnostnimi ukrepi. Spominsko ploščo bodo odkrili na mestu napada, nekoliko bolj javna slovesnost, ki se je bo udeležil tudi francoski predsednik Francois Hollande, pa bo potekala na pariškem trgu Place de la Republique.

Provokativna naslovnica tudi teden po napadu
Charlie Hebdo je, skupaj s še nekaterimi drugimi evropskimi revijami, z objavo karikatur preroka Mohameda sicer v preteklosti večkrat povzročil hudo razburjenje in jezo v muslimanskem svetu. Tudi po napadu s tem ni odnehal. Teden dni pozneje je namreč izšel z naslovnico, na kateri je bil prerok Mohamed s solzo v očeh in z napisom "Vse je odpuščeno". Prodali so kar 7,4 milijona izvodov, medtem ko so v več muslimanskih državah potekali protesti.