Zborovanj v spomin na žrtve se je po francoskih mestih skupno udeležilo več kot 200.000 ljudi. Foto: EPA
Zborovanj v spomin na žrtve se je po francoskih mestih skupno udeležilo več kot 200.000 ljudi. Foto: EPA
Pariz
Ena drama se je odvijala v manjšem mestu v bližini Pariza, druga pa v središču prestolnice, v 12. okrožju, v trgovini z judovsko prehrano. Foto: Reuters
Pariz
Pariške ulice so polne policistov. Foto: Reuters

Shoda za enotnost v znak solidarnosti s Francijo in francoskim ljudstvom po tragedijah, ki so pretresle Francijo z napadom na satirično revijo Charlie Hebdo, ki bo v nedeljo potekal v Parizu, se bosta udeležila tudi predsednik slovenske vlade Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec.

Amedy Coulibaly in Hayat Boumeddiene
Policija še vedno išče domnevno pomočnico tretjega terorista, 26-letno Hayat Boumeddiene. Foto: EPA
Policija
Francoski predsednik Francois Hollande se je po končani akciji pripadnikom policije in posebnih sil zahvalil za pogum in požrtvovalnost. Foto: Reuters
Charlie Hebdo
Že od srede se po vsem svetu vrstijo izrazi solidarnosti z žrtvami napada. Največji shod bo v nedeljo v Parizu, udeležilo pa se ga bo tudi več evropskih državnikov. Foto: Reuters
Francija išče pomagače napadalcev

Francoski predsednik Francois Hollande je v soboto znova vodil varnostno srečanje, po katerem so z obrambnega ministrstva sporočili, da bodo v Parizu in njegovi okolici namestili dodatnih 500 vojakov.

Notranji minister Bernard Cazeneuve je povedal, da bodo še posebej okrepili varnost verskih objektov.

Čeprav sta se z ubojem treh napadalcev v petek popoldne končala napetost in strah v Parizu, pa francoska policija še vedno išče morebitne pomočnike napadalcev.

Na zborovanjih po Franciji 700.000 ljudi

Iz največjih francoskih mest poročajo o več kot 700.000 ljudeh na zborovanjih v spomin na žrtve terorističnih napadov na uredništvo satiričnega časnika Charlie Hebdo in judovsko trgovino v Parizu. V Toulousu na jugu države se je zbralo 100.000 ljudi, v Nantesu in Marseillesu po 45.000, 40.000 v mestu Pau, 23.000 v Nici. V Parizu se je na tihem pohodu po mestu na poziv mestnih oblasti zbralo več kot 30.000 ljudi. Shode podpore so priredili še po nekaterih drugih evropskih mestih, kot sta denimo Milano in Porto.

Drama, ki je francosko prestolnico postavila v središče svetovnega dogajanja, se je v petek okoli 17. ure po več kot treh dneh končala z ubojem bratov Kouachi, ki sta v sredo zagrešila napad na sedež satiričnega tednika Charlie Hebdo, ter z ubojem 32-letnega Amedyja Coulibalyja, ki je v četrtek ubil policistko, v petek pa v judovski trgovini v središču Pariza zadrževal talce.

Brata se nista nameravala predati
Brata Kouachi, 34-letni Said in 32-letni Cherif, sta v sredo okoli poldneva vdrla na sedež satiričnega tednika Charlie Hebdo v Parizu in ubila deset ljudi, med njimi tudi urednika in številne karikaturiste, nato pa še dva policista. S kraja zločina sta pobegnila, policija pa ju je v okolici Pariza iskala do petka dopoldan, ko sta se zatekla v manjše tiskarsko podjetje Création Tendance Découverte (CTD) v kraju Dammartin-en-Goële v bližini Pariza.

Brata sta bila do zob oborožena, eden od njiju je bil od jutra že ranjen, policiji pa sta dala vedeti, da ju predaja ne zanima. Okrog 17. ure sta spopad začela prav onadva, takrat pa so ju pripadniki posebnih enot ubili in osvobodili talca.

Istočasno je na vzhodu Pariza, v predelu Porte de Vincennes v 12. okrožju, potekala druga drama. Okoli 13. ure je v trgovini z judovsko prehrano 32-letni Amedy Coulibaly, ki je že v četrtek izvedel napad v kraju Montrouge v bližini Pariza in ubil policistko, zajel nekaj talcev in grozil, da bo vse pobil, če bodo posebne enote napadle poslopje, v katerem sta se skrivala brata Kouachi. Dogajanje se je razpletlo istočasno kot dogajanje v tiskarni, kjer so policisti Coulibalyja ubili, nekaj talcev se je rešilo, v trgovini pa so našli štiri trupla, a je francoska policija prepričana, da so bili ubiti pred operacijo posebnih enot in ne med njo.

Policija še išče pomočnico Coulibalyja
Policija še vedno išče domnevno pomočnico tretjega terorista, 26-letno Hayat Boumeddiene, ki naj bi bila po prvotnih predvidevanjih policije s Coulibalyjem med četrtkovim napadom.

Je pa neimenovani policijski vir danes za AFP dejal, da je Boumeddienova "že pred nekaj časa" odšla v Turčijo, kjer je bila verjetno že v času napadov. Da je bila v Turčiji že 2. januarja so potrdili tudi turški varnostni viri, ki pa so dodali, da je niso prijeli, ker niso prejeli obveščevalnih podatkov o njej iz Francije. Preiskovalci zdaj predvidevajo, da je verjetno že v Siriji, saj je turška policija na nadzornih kamerah videla osebo, ki ustreza opisu, ko je v četrtek prečkala mejo za Sirijo. Ta dan je Coulibaly ubil policistko v Parizu, policija pa je sumila, da je bila z njim.

Časnik Le Monde je medtem objavil nekaj fotografij Boumeddienove in Coulibalyja iz leta 2010, na katerih 26-letnica na eni nosi burko, ki so v Franciji sicer prepovedane.

Policija prav tako zbira podatke o morebitnih drugih pomočnikih trojice. Francoski državni tožilec Francois Molins je povedal, da se preiskava zdaj osredotoča na iskanje morebitnih pomočnikov, na iskanje virov financiranja ter na morebitna navodila in pomoč, ki so je bili storilci deležni tako v Franciji kot v tujini. Povedal je, da so za zdaj prijeli in na zaslišanje privedli 16 ljudi. Že danes se bo na izrednem zasedanju sestala tudi francoska vlada in odločila o nadaljnjih ukrepih.

Jemenska veja Al Kaide (Aqpa), ki so ji pripadali napadalci, je v petek popoldan Francijo opozorila, da napadov nanjo še ni konec. Harith Al Nadhari, predstavnik veje, je v posnetku, ki so ga objavili na spletu, Francozom sporočil, da "ne bodo varni, dokler se bodo borili proti Alahu, njegovemu preroku in vernikom".

Nove grožnje jemenske veje Al Kaide
Kot je iz Pariza poročal Matjaž Trošt, je francoska televizija BFM po koncu petkovega dogajanja objavila dela telefonskih pogovorov s Cherifom Kouachijem in Amedyjem Coulibalyjem. Kouachi je med drugim dejal, da ga je poslala teroristična organizacija Al Kaida v Jemnu, Coulibaly pa, da je prejel navodila in denar teroristične skupine Islamske države. Coulibaly je zatrdil, da so bili z bratoma Kouchi usklajeni.

Varnost v Franciji je močno poostrena
Francoski predsednik Francois Hollande je po koncu drame v Parizu pohvalil delo policije in posebnih enot, v zadnjih dneh jih je bilo na delu več kot 88.000, ter se jim zahvalil za pogum in učinkovitost, a je Francoze opozoril, da groženj francoskemu narodu še ni konec. Tudi notranji minister Bernard Cazeneuve je državljane pozval, naj ostanejo previdni, saj se Francija še naprej srečuje s terorističnimi grožnjami, premier Manuel Valls pa je napovedal izrazito poostrene varnostne ukrepe.

Hollande je vse državljane Francije pozval, naj se udeležijo nedeljskega solidarnostnega shoda enotnosti, ki se ga bodo ob Hollandu in drugih visokih francoskih državnih, političnih in verskih predstavnikih udeležili tudi številni evropski voditelji, med drugim nemška kanclerka Angela Merkel, britanski premier David Cameron, italijanski premier Matteo Renzi, španski premier Mariano Rajoy, pa tudi slovenski premier Miro Cerar.

Udeležbo so napovedali še ruski zunanji minister Sergej Lavrov, turški premier Ahmet Davutoglu, ki bo s tem najvidnejši predstavnik kakšne večinsko muslimanske države, tunizijski premier Mehdi Jomaa, generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini.

Shoda za enotnost v znak solidarnosti s Francijo in francoskim ljudstvom po tragedijah, ki so pretresle Francijo z napadom na satirično revijo Charlie Hebdo, ki bo v nedeljo potekal v Parizu, se bosta udeležila tudi predsednik slovenske vlade Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec.

Francija išče pomagače napadalcev