Po napadu na uredništvo Charlie Hebdoja januarja lani se je svet solidarnostno združil z revijo pod sloganom
Po napadu na uredništvo Charlie Hebdoja januarja lani se je svet solidarnostno združil z revijo pod sloganom "Je suis Charlie". Foto: EPA
V nesreči ruskega vojaškega letala kmalu po vzletu 25. decembra je bilo ubitih 92 ljudi, od tega največ članov znamenitega orkestra. Foto: Reuters

Predstavnik ruskega obrambnega ministrstva, major general Igor Konašenkov, je karikature opisal kot "izmečke" in dejal, da je "ponižujoče za normalnega človeka, da sploh posveča pozornost tej težki, slabo izdelani umazaniji".

"Če je ta 'umetnost', če se temu lahko tako reče, resnična manifestacija 'zahodnjaških vrednot', potem so tisti, ki to podpirajo, prekleti in obsojeni - vsaj na samoto v prihodnosti. Ni presenetljivo, da so nekateri naši rojaki potihnili, čeprav so še pred kratkim pozirali v majicah 'Je suis Charlie'."

Ena izmed karikatur prikazuje pevca v padajočem letalu Tu-154, ki kriči "aaaa", ob pripisu "Repertoar Orkestra Rdeče armade se širi", medtem ko druga karikatura izraža obžalovanje, da na letalu ni bilo ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Dolga vrsta provokacij
Zadnjo izdajo Charlie Hebdoja, v kateri najdemo tudi karikature nedavnega umora ruskega veleposlanika v Turčiji Andreja Karlova, je obsodilo tudi več drugih predstavnikov ruskih oblasti in veleposlaništev.

Oglasil se je tudi zloglasni čečenski voditelj Ramzan Kadirov, ki je na Instagramu zapisal: "Francoska revija Charlie Hebdo je znova dokazala, kaj zahodna 'demokracija in svoboda govora' res sta."

Revija Charlie Hebdo slovi po svojih provokativnih, nemalokrat mejnih šalah, uperjenih v vse od preroka Mohameda do predsednikov. Januarja lani so trije strelci vdrli v pariško redakcijo revije in pobili 12 ljudi, vključno z urednikom. Po napadu se je svet solidarnostno združil in podprl revijo in svobodo govora v številnih shodih pod krilatico "Je suis Charlie", "Jaz sem Charlie".

A provokativne uredniške politike revije napad kaj dosti ni omilil in je že nekaj mesecev za tem objavila karikaturo mrtvega sirskega dečka Aylana, zraven pa napis "Tako blizu cilja" in nad njim oglas za McDonald's, medtem ko je žrtve letošnjega potresa v Italiji prikazala med plastmi lazanje.