Konec solidarnosti? Foto: Reuters
Konec solidarnosti? Foto: Reuters
Najnovejša sporna karikatura Charlie Hebdoja. Foto: Twitter
Kraljica Rania iz Jordanije velja za eno največjih človekoljubk. Foto: Reuters
Jordanski odgovor na Charliejevo karikaturo. Foto: Twitter

"Kaj bi postal mali Aylan, če bi odrastel? 'Šlatalec' ženskih riti v Nemčiji," so zapisali satiriki ob karikaturi ženske, ki beži pred odraslim Aylanom, nad njima pa v oblačku podoba utopljenega trupelca, ki je lani zaokrožila po vsem svetu.

Karikaturo so v Charlie Hebdoju objavili po napadu v Kölnu na silvestrovo, ko je večja skupina priseljencev spolno nadlegovala ženske, zbrane na glavnem trgu ob praznovanju konca leta. Revija, ki je bila januarja lani tarča krvavih napadov islamskih skrajnežev, očitno ob obletnici pokola v uredništvu ne popušča s svojo polemično ostrino, ki je za številne pogosto na meji okusa.

In z zadnjo karikaturo si je prislužila pravi pogrom na družbenih omrežjih, kjer jo obtožujejo rasizma in islamofobije, karikaturo pa za "ogabno" in "neokusno". Ena izmed tistih, ki jo je karikatura zmotila, je tudi francoska novinarka alžirskih korenin Faiza Zerouala, s katero smo imeli na MMC-ju intervju po novembrskih napadih v Parizu.

Njen tvit "Dame in gospodje, Charlie Hebdo" sta objavila tako BBC kot CNN, Zerouala pa nam je povedala, da ji humor Charlie Hebdoja preprosto ne ugaja. "Branijo se, da so satirični. A nikdar se niso smejali lastni tragediji. Če se lahko smejimo vsemu, kar Charlie zagovarja, zakaj se potem njihovi karikaturisti ne norčujejo iz lastnih smrti?" (V napadih januarja lani je umrlo deset članov uredništva, op. a.)

Triletni sirski begunec Aylan Kurdi, ki je s starši in petletnim bratcem septembra lani skušal doseči turško obalo, je umrl, ko se je njihov čoln v valovih prevrnil. Preživel je samo oče, fotografija Aylanovega trupelca pa je takrat ganila cel svet. No, skoraj cel svet. Aylan je v zadnjih mesecih postal vir navdiha za satirike Charlie Hebdoja in se je pojavil v vrsti karikatur, vključno v eni, ki je prikazovala njegovo naplavljeno truplo ob oglasu za McDonald's s podnapisom "Tako blizu".

Kje so meje satire?
Zagovorniki revije karikature branijo kot poskus roganja tistim, ki krivijo vse pribežnike in begunce v Nemčiji za dejanja peščice, saj so napadi še okrepili že tako velike napetosti v državi in postavili pod drobnogled politiko odprtih vrat, ki jo je vodila Angela Merkel.

A, kot poroča BBC, je vrsta skrajno provokativnih karikatur, ki jih Charlie objavlja zadnje čase, precej zatrla tisti val solidarnosti po lanskih napadih, ko smo bili vsi Charlie Hebdo ("Je suis Charlie", op. a.). Tudi Aylanovi svojci v Kanadi so bili nad karikaturo zgroženi.

Enotnega mnenja glede tega, kje so meje satire, očitno niso niti pri reviji sami, saj se pojavlja v redakciji kar nekaj sporov glede objav, Charliejev glavni karikaturist Luz, mož, ki je stal za prvo številko po napadih, pa je maja sporočil, da daje odpoved.

Svoje je k razpravi o tem, ali so šli pri Charlieju z zadnjo karikaturo resnično čez rob, zdaj dodala jordanska kraljica Rania, znana po svojem človekoljubnem udejstvovanju. 45-letna kraljica, mati štirih otrok, je na Twitterju objavila karikaturo jordanskega karikaturista Osame Hajaja, ki prikazuje odraslega Aylana kot zdravnika. "Aylan bi lahko bil zdravnik, učitelj, ljubeč starš," je zapisala.