Chavez je kolumbijskega predsednika Alvara Uribeja označil za zločinca. Foto: EPA
Chavez je kolumbijskega predsednika Alvara Uribeja označil za zločinca. Foto: EPA

Razlog za zaostritev odnosov na območju je bila sobotna akcija kolumbijske vojske v Ekvadorju, kjer je ubila poveljnika Farca (oboroženi levičarski kolumbijski uporniki) Raula Reyesa in 16 upornikov. Chavez je predtem vodil pogajanja s Farcom, po njegovi zaslugi je bilo izpuščenih šest talcev.

Chavez je dejal, da je Kolumbija z vdorom v Ekvador kršila njegovo suverenost, ter dodal, da bi podobna akcija na venezuelskem ozemlju pomenila vzrok za vojno. Napovedal je tudi zaprtje venezuelskega veleposlaništva v Kolumbiji, smrt Reyesa pa označil za strahopeten umor s strani Kolumbije.

Ekvador: škandalozen vdor
Ekvadorski predsednik Rafael Correa je na kolumbijsko vlado naslovil pritožbo zaradi "škandaloznega" vdora na ekvadorsko ozemlje. Medtem ko je Chavez oster kritik ameriške politike, kolumbijska vlada dobiva milijarde dolarjev ameriške pomoči za boj proti upornikom. ZDA in EU ima Farc za teroristično organizacijo.

Kolumbijske vladne sile so pred kratkim znova osvojile del ozemelj, ki so jih nadzorovali uporniki, a ti še vedno ostajajo močni v bolj oddaljenih pokrajinah države.

K. T.