Tekmal med novin predsednikom in opozicijskim voditeljem je bila napeta in tesna. Foto: Reuters
Tekmal med novin predsednikom in opozicijskim voditeljem je bila napeta in tesna. Foto: Reuters
Madurov podpornik
Na ulicah Caracasa in drugih venezuelskih mest so se po objavi izidov začela slavja. Foto: Reuters
Henrique Capriles
Capriles je sporočil, da ne priznava rezultatov volitev in zahteva ponovno štetje glasov. Foto: Reuters
V Venezueli slavil Maduro

Maduro, ki je državo vodil zadnjih nekaj tednov po smrti dolgoletnega in karizmatičnega voditelja Huga Chaveza, je Caprilesa premagal le za 300.000 glasov. Zmagovalec je tako dobil 50,66 odstotka glasov, tekmec Capriles pa je zbral 49,07 odstotka glasov.

Na volišča se je odpravilo skoraj 80 odstotkov volilnih upravičencev, volilna komisija pa je sporočila, da je izid dokončen in ga ni mogoče izpodbijati.

Po objavi izidov so se Madurovi podporniki zbrali na ulicah prestolnice Caracas, kjer so proslavljali, se objemali in peli, nebo pa so razsvetljevali ognjemeti. Podporniki opozicije so svoje nasprotovanje izražali z udarjanjem na posode.

Maduro vse pozval, naj delajo za dobro države
Maduro, ki se je oblekel v barve venezuelske zastave, se je svojim podpornikom pred predsedniško palačo Miraflores zahvalil za zaupanje in dejal, da je zmagal na "pravičnih, zakonitih in ustavnih volitvah". "Ta zmaga je še en poklon našemu komandantu Hugu Chavezu," je dejal in dodal: "Danes lahko rečemo, da smo imeli pošteno volilno zmago."

Novi predsednik, ki ga je za svojega naslednika imenoval tudi Chavez, je obljubil, da bo nadaljeval politično pot predhodnika. Tiste, ki niso glasovali zanj, je pozval, naj delajo skupaj za dobro države.

50-letni Maduro naj bi prisegel 19. aprila, njegov mandat pa bo trajal do januarja 2019, ko se bo končal šestletni mandat, ki ga je Chavez začel januarja letos.

Capriles ne sprejema izidov volitev
Capriles je v svojem prvem odzivu na volitve dejal, da ne bo sprejel izidov volitev in da je prepričan, da je Maduro volitve izgubil. Povedal je, da je bilo v nedeljo na voliščih več kot 300.000 incidentov, ki bi jih bilo treba preiskati, saj naj bi ljudem dovolili voliti tudi po tem, ko so se zaprla volišča, vlado pa so obtožili tudi, da je javne uslužbence prisilila, da so glasovali za Madura. "Izidi volitev ne odražajo realnosti v državi. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da se bo pokazala resnica," je še povedal.

Opozicijski prvak je že v nedeljo dopoldne nakazal, da naj bi skušal Maduro prirediti glasovanje. Tudi Maduro je dejal, da se je po telefonu že pogovarjal s Caprilesom, ki mu je povedal, da bo opozicija zahtevala ponovno štetje glasov, Maduro pa mu je zagotovil, da bo ponovno štetje dovolil.

Kaj v prihodnosti čaka Venezuelo?
Venezuela tako z novim predsednikom po smrti svojega dolgoletnega voditelja Huga Chaveza stopa na negotovo pot. Opozicija Maduru namreč očita, da je svojo kampanjo gradil izključno na Chavezovi zapuščini in da nima pravega programa, ki bi državo popeljal na novo pot. Maduro vse očitke glasno zavrača, a le prihodnost bo pokazala, kaj po smrti čaka globoko razklano državo, ki se spopada z eno najvišjih stopenj inflacije na svetu, ki ima velik javni dolg in neizkoriščene industrijske potenciale.
Številni analitiki menijo, da bo gibanje, ki ga je ustanovil in vodil Chavez, težko preživelo brez karizmatičnega voditelja, a hkrati priznavajo, da so volitve prehitro po njegovi smrti, da bi volivci to doumeli.

V Venezueli slavil Maduro