Od Chaveza se vsak dan še vedno poslovi na stotine Venezuelcev, ki se jih je smrt voditelja močno dotaknila. Foto: EPA
Od Chaveza se vsak dan še vedno poslovi na stotine Venezuelcev, ki se jih je smrt voditelja močno dotaknila. Foto: EPA

Kot je sporočil začasni predsednik Maduro, bi lahko bilo za balzamiranje Chavezovega trupla že prepozno, saj bi bil postopek zelo težaven. "K posvetu smo povabili priznane znanstvenike iz Nemčije in Rusije, ki naj bi tudi balzamirali Chaveza, vendar bo glede na znanstvena poročila in mnenja proces balzamiranja težaven," je povedal Maduro.

Maduro je dva dni po Chavezovi smrti dejal, da si želijo Chaveza ohraniti za večno, podobno kot Lenina, Mao Cetunga in Ho Ši Minha, zato naj bi ga balzamirali. Venezuelska vlada je to odločitev sprejela, ker je želela Chavezovim podpornikom omogočiti, da bi lahko pokojnega voditelja obiskali in si ga ogledali, vendar to morda ne bo mogoče, saj bi morali priprave na balzamiranje začeti že veliko prej.

Chavezovo truplo bodo prestavili v vojaški muzej
Chavezovo truplo, ki je trenutno na ogled na vojaški akademiji v Caracasu, naj bi po načrtih v petek, ko se tudi uradno konča obdobje žalovanja v državi, prestavili v vojaški muzej. Pokopati bi ga morali že prejšnji petek, a so pogreb prestavili, saj se je od svojega voditelja želelo posloviti preveč Venezuelcev, ki so se v vrstah zgrinjali pred vojaško akademijo.

Chavez je umrl 5. marca po dolgotrajnem boju z rakom. Na oblasti v Venezueli je bil 14 let in le malo pred smrtjo je bil že tretjič izvoljen za predsednika države. Chavezova smrt je v Venezueli povzročila pravi šok in odpira obdobje negotovosti v državi, ki je razdeljena med privržence in nasprotnike voditelja bolivarske revolucije. Ta je obvladoval politično življenje vse od svojega prihoda na oblast leta 1999.

Hugu Chavezu so se v sredo poklonili tudi v Združenih narodih, ko mu je generalna skupščina poklonila minuto molka.

14. aprila bodo Venezuelci izbrali novega predsednika
Predčasne predsedniške volitve bodo 14. aprila, za zdaj pa kaže, da se bosta v predsedniški bitki pomerila podpredsednik Nicolas Maduro, ki ga je za svojega naslednika izbral tudi sam Chavez, in vodja opozicije Henrique Capriles, ki se je proti Chavezu boril že na prejšnjih volitvah in napoveduje oster boj.