Laura Chinchilla je bila do zdaj Ariasova podpredsednica, a je obljubila, da ne bo slepo sledila njegovi politiki. Foto: Reuters
Laura Chinchilla je bila do zdaj Ariasova podpredsednica, a je obljubila, da ne bo slepo sledila njegovi politiki. Foto: Reuters

Delni uradni izidi volitev v Kostariki kažejo, da vodi Chinchilla, kandidatka vladajoče Stranke narodne osvoboditve (PLN), ki je zbrala 47 odstotkov glasov volivcev, na drugo mesto se je uvrstil opozicijski kandidat Otton Solis, ki je prejel 23 odstotkov glasov, tretje mesto pa je zasedel kandidat desne opozicijske stranke Otto Guevara, ki je prejel 21 odstotkov glasov. Oba tekmeca sta že priznala poraz in čestitala novi predsednici.

Kostariška zakonodaja predvideva, da kandidat za dokončno zmago že v prvem krogu potrebuje najmanj 40-odstotno podporo, in če bodo obveljali takšni izidi, drugi krog volitev sploh ne bo potreben.

Chinchilla le Ariasova lutka?
Chinchilla bo na predsedniškem položaju nasledila dozdajšnjega predsednika, Nobelovega nagrajenca za mir, Oscarja Ariasa, tekmeci pa so ji v predvolilni kampanji očitali, da je zgolj njegova lutka. Chinchilla je bila do zdaj Ariasova podpredsednica, pred volitvami pa je zagotovila, da bo sicer nadaljevala njegovo politiko svobodnega trga, a da bo kljub temu pustila svoj pečat.

Nova predsednica poudarja, da mora Kostarika vztrajati na svoji poti in se upreti pozivom k populizmu tako z leve kot desne strani. Predsednica prihaja iz stranke, ki politično prizorišče v Kostariki obvladuje že šest desetletij, največji izzivi, s katerimi se bo morala spopasti, pa so kriminal, nasilje in trgovina z mamili.