Cipras je napovedal izpolnitev predvolilnih obljub o koncu strogih varčevalnih ukrepov. Foto: Reuters
Cipras je napovedal izpolnitev predvolilnih obljub o koncu strogih varčevalnih ukrepov. Foto: Reuters
Grčija
To je bil prvi Ciprasov odmevnejši govor v grškem parlamentu. Foto: Reuters

V predstavitvi vladnega programa poslancem grškega parlamenta je Cipras dejal, da program mednarodne finančne pomoči ni uspel, zato Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) ne bodo zaprosili za njegovo podaljšanje.

Vseeno je prepričan, da bi bilo z mednarodnimi posojilodajalci mogoče do konca meseca doseči začasni dogovor o premostitvenem posojilu, dokler ne dosežejo novega sporazuma o odplačevanju svojega obsežnega dolga, ki znaša 315 milijard evrov oziroma kar 175 odstotkov BDP-ja.

Predstavniki Evropske unije in evrskega območja so doslej zavračali možnost odpisa dolga ali kakršnih koli novih pogajanj o njegovem odplačilu. Grčija je od leta 2010, ko ji je grozil bankrot, dobila 240 milijard evrov, polega tega pa ji je zasebni sektor odpisal še za 100 milijard evrov dolga.

"Program pomoči ni uspel. Nova vlada nima pravice zaprositi za njegovo podaljšanje, saj ne more zaprositi za nadaljevanje napak," je dejal Cipras, ki je napovedal, da se bo njegova vlada držala vseh obljub, ki jih je levičarska Siriza dala pred parlamentarnimi volitvami konec januarja, na katerih je prepričljivo zmagala s protivarčevalsko agendo.

Trenutni program pomoči se izteče konec februarja in do takrat mora Grčija z mednarodnimi posojilodajalci doseči dogovor o financiranju, sicer Atenam grozi, da bodo do sredine leta ostale brez denarja.

Cipras, ki je vladni program predstavil nekaj dni pred sredinim izrednim zasedanjem finančnih ministrov evroskupine v Bruslju glede vprašanja grškega dolga, je zatrdil, da bo vlada spoštovala pravila evroobmočja, a da grškega gospodarstva "ne bo obsodila na večno recesijo".

Konec ugodnosti za politike
Med drugim bo nova vlada zagotovila brezplačno hrano in elektriko za tiste, ki so jih varčevalni ukrepi najbolj prizadeli. Poleg tega so oklestili ugodnosti, ki jih uživajo politiki, kot so službeni avtomobili. Vlada bo tudi prodala enega izmed premierjevih letal.

"Prednostni nalogi te vlade bosta celjenje velikih ran tuje pomoči in reševanje humanitarne krize, kot smo obljubili pred volitvami," je dejal Cipras. Po njegovih besedah bo Grčija do leta 2016 minimalno plačo zvišala na 750 evrov bruto. Trenutno ta znaša okoli 580 evrov bruto.

Glavni boj bo usmerjen proti korupciji, pri čemer bo po napovedih premierja poudarek na dolgotrajnem spopadanju z neplačevanjem davkov.

Cipras je obljubil ponoven zagon javne radiotelevizije ERT, ki jo je prejšnja vlada v okviru strogih varčevalnih ukrepov ukinila leta 2013. Cipras je dejal, da bodo s ponovnim zagonom ERT-ja popravili "zločin proti grškemu prebivalstvu in demokraciji".

Greenspan napovedal črn scenarij
Nekdanji predsednik ameriške centralne banke Alan Greenspan je v pogovoru za britanski BBC ocenil, da bo Grčija morala izstopiti iz območja evra, saj ne vidi, kdo bi ji lahko odobril dodatna posojila.

"Menim, da bo Grčija na koncu odšla. Ne mislim, da bo to pomagalo njej ali drugim članicam območja evra - gre samo za vprašanje časa, preden bodo vsi spoznali, da je odhod najboljša strategija," je dejal Greenspan, ki je vodil Fed med letoma 1987 in 2006.

Po njegovem mnenju je težava v tem, da ne vidi načina, "da bi se evro obdržal, razen in dokler se vse članice območja evra ne bodo politično integrirale, saj jim niti samo fiskalna integracija ne bo pomagala". Dodal je, da so vse karte v rokah članic območja evra in da zanje pomeni poskus ohranitve tega območja težko breme.