Vojaki BiH-a sodelujejo v Afganistanu. Foto: EPA
Vojaki BiH-a sodelujejo v Afganistanu. Foto: EPA
Željko Komsić
Član predsedstva BiH-a Željko Komšić je poudaril, da je članstvo v Natu za BiH-u "eksistencialnega pomena". Foto: EPA

Zunanji ministri Nata so na neuradnem zasedanju v Estoniji ugotovili, da je BiH naredil precejšen napredek glede reform, a mora med drugim rešiti še vprašanje delitve vojaškega premoženja med obe entiteti - Federacijo BiH-a in Republiko srbsko.

Akcijski načrt za članstvo v zavezništvo (MAP) je večstopenjski proces političnega dialoga in vojaških reform, v katerem država svoje standarde uskladi z Natovimi, tako da lahko postane članica. Proces lahko traja več let. Na pristop k MAP-u je BiH upal že decembra lani, a so mu zunanji ministri Nata takrat poslali le jasno sporočilo, da se bo akcijskemu načrtu pridružil, ko bo opravil potrebne reforme.


Predstavniki BiH-a so pozdravili odločitev Nata
Član predsedstva BiH-a Željko Komšić je poudaril, da je članstvo v Natu za BiH-u "eksistencialnega pomena". Vodja misije BiH-a pri Natu Nikola Radovanović je poudaril, da je odobritev MAP-a najkrajša in najuspešnejša pot, da BiH uresniči svoj strateški zunanjepolitični cilj in vstopi v Nato. Po Radovanovićevih besedah so zunanji ministri Nata na četrtkovem zasedanju v Talinu presodili, da je BiH naredil določen napredek tako pri reševanju vprašanja vojaškega premoženja kot tudi glede sodelovanja v operaciji Isaf v Afganistanu. Oblasti v BiH-u nameravajo v drugi polovici leta v Afganistan poslati 47 svojih vojakov.

Da je odobritev MAP-a za BiH izredno pomembna, meni tudi Komšić. Dejal je, da je mogoče pričakovati, da bo BiH po oktobrskih volitvah izpolnil zahtevane pogoje in se tako še za korak približal Natu, kar je za BiH in njene državljane eksistencialnega pomena.

Kacin: BiH uživa zaupanje Nata
Evropski poslanec in podpredsednik delegacije Evropskega parlamenta za odnose z Jugovzhodno Evropo Jelko Kacin je prav tako pozdravil odobritev MAP-a in dodal, da je to jasno sporočilo in priznanje BiH-u za njegova prizadevanja pri pridruževanju evroatlantskim povezavam. Dodal je, da tokratna odločitev zunanjih ministrov Nata dokazuje, da BiH uživa njihovo zaupanje.

Kacin je ob tem poudaril, da predstavnikom BiH-a ne sme zmanjkati optimizma, pozitivne energije, ambicij in politične volje niti za notranjepolitična vprašanja. Cilji, ki si jih je zastavil BiH na notranjepolitičnem področju, so po njegovih besedah z nekaj politične volje mnogo lažje uresničljivi, kot se to morda zdi na prvi pogled.

Špirić: Če BiH vstopi v Map, to še ne pomeni, da vstopi v Nato
Bošnjaški član predsedstva BiH-a in njegov predsedujoči Haris Silajdžić se je zahvalil državam, ki so pri pridobivanju Mapa podprle BiH. Pri tem je izpostavil ZDA in Turčijo, pa tudi Hrvaško in Slovenijo. Predsedujoči svetu ministrov BiH-a Nikola Špirić je medtem opozoril, da odločitev o vstopu BiH-a v Map še ne pomeni, da je BiH postala polnopravna članica Nata. Je pa to v interesu državljanov BiH, je poudaril.

Odločitev ministrov Nata je pozdravil tudi visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH-u Valentin Inzko. ''To je zelo pomembno zagotovilo varnosti za državljane BiH,'' je dejal Inzko, ki je slednje v minulih mesecih tudi po lastnih navedbah večkrat povedal predstavnikom zavezništva.