Na vprašanje, ali morda ne stoji na poti zgodovine, ko onemogoča izvolitev prve predsednice ZDA, je Bernie Sanders odvrnil, da bo tudi njegova zmaga zgodovinska. Sanders je namreč prvi Jud, ki je zmagal na strankarskih volitvah v kateri od zveznih držav ZDA, poleg tega se razglaša za demokratičnega socialista in takšnemu kandidatu se doslej še nikoli ni uspelo prebiti do Bele hiše. Foto: Reuters
Na vprašanje, ali morda ne stoji na poti zgodovine, ko onemogoča izvolitev prve predsednice ZDA, je Bernie Sanders odvrnil, da bo tudi njegova zmaga zgodovinska. Sanders je namreč prvi Jud, ki je zmagal na strankarskih volitvah v kateri od zveznih držav ZDA, poleg tega se razglaša za demokratičnega socialista in takšnemu kandidatu se doslej še nikoli ni uspelo prebiti do Bele hiše. Foto: Reuters
Demokratska kandidata skozi kampanjo govorita največ od notranji politiki. Sanders nima zunanjepolitičnih izkušenj, kar izkorišča sebi v prid, ko spominja, da je leta 2003 v nasprotju s Clintonovo v senatu glasoval proti vojni v Iraku. Foto: Reuters

Zdaj se kampanja seli v države, kjer bodo najpomembnejši glasovi manjšin. Naslednja volilna obračuna bosta konec meseca v Nevadi, kjer so pomemben delež volilne baze Latinskoameričani, in v Južni Karolini, kjer je večina demokratskih volivcev temnopoltih. Clintonova pri obojih za zdaj uživa zanesljivo prednost, vendar pa Sanders računa, da mu bo podpora začela rasti, ko ga bodo volivci začeli bolje spoznavati.

Sanders je na strankarskih zborovanjih v Iowi dosegel tako rekoč izenačen izid, čeprav je stranka pripisala minimalno tehnično zmago Clintonovi. Ta je nato na strankarskih volitvah v New Hampshiru doživela prepričljiv poraz. Nekdanja prva dama je še ob koncu lanskega leta veljala za nepremagljivo, a se je Sanders izkazal za nevarnega kandidata. Njena kampanja poudarja, da Iowa in New Hampshire ne dajeta prave podobe demokratske volilne baze, saj sta obe državi izrazito belopolti.

Sanders spomnil na povezavo z Wall Streetom
Med njunima političnima programoma sicer ni načelnih razlik, nekdanja državna sekretarka pa je skušala znova spomniti volivce na politično stvarnost v ZDA. Opozarjala je, da senator iz Vermonta obljublja nekaj, česar mu ne bo uspelo izpeljati. Predvsem naj bi bila to obljuba o uvedbi splošnega zdravstvenega zavarovanja in brezplačnega visokega šolstva.

Clintonova je napovedala napade republikancev na Sandersove reforme, ki bodo zahtevale višje davke, in dejala, da bi se moral obseg zvezne vlade povečati za kar 40 odstotkov, če bi želel senator uresničiti svoje obljube. Sanders je medtem Clintonovo ponovno povezoval z Wall Streetom in opozarjal, da zato od nje ni pričakovati resnih reform. Clintonova je odgovorila, da je tudi Obama leta 2008 prejemal denar od Wall Streeta, pozneje pa je podpisal reformo finančnega sistema.

"Kritiko Obame bi pričakovala od republikancev"
Na soočenju v Milwaukeeju sta bila kandidata sicer precej vljudna drug do drugega, iskre so se še najbolj kresale proti koncu, ko je Clintonova napadla Sandersa zaradi njegovih kritik Baracka Obame. Zdajšnjemu predsedniku ni uspelo zmanjšati delitev v Washingtonu, kar tudi sam priznava, in Sanders je to omenil v intervjuju pred soočenjem. "Kritiko, ki jo slišim od senatorja Sandersa, bi pričakovala od republikancev, ne pa od nekoga, ki si prizadeva za demokratsko nominacijo," je dejala kandidatka, ki se ima za zakonito dedinjo Obame. "Gospa sekretarka, to je nizek udarec," je nekdanji državni sekretarki odvrnil Sanders in jo spomnil, da je leta 2008 sama ostro kritizirala Obamo.

Oba zagovarjata reformo kazensko pravnega sistema, ki zapira neprimerno več temnopoltih in pripadnikov drugih manjšin kot pa belcev. Sanders je napovedal, da ob koncu njegovega mandata v ZDA ne bo zaprtih več ljudi kot v drugih državah sveta. Clintonova pa je poudarila, da je problem širši in da je treba poskrbeti za izobraževanje, delovna mesta in stanovanja. Oba podpirata reformo migracijskega sistema, ki bo nezakonitim priseljencem omogočila pot do uzakonitve statusa in državljanstva. Pri tem sta oba kritizirala deportacije nekaterih priseljencev. "Moramo se postaviti po robu takim, kot je Trump," je dejal Sanders.

Vodilni temnopolti kongresniki podprli Clintonovo
Odbor za politično akcijo poslanske skupine temnopoltih zveznih kongresnikov je podprl Clintonovo. Vodilni član odbora John Lewis iz Georgie je ob tem pripomnil, da Sandersa nikoli ni videl v vseh svojih letih boja za državljanske pravice.