Obisk Clintonove naj bi pomenil spodbudo za demokratične reforme v Mjanmaru. Foto: EPA
Obisk Clintonove naj bi pomenil spodbudo za demokratične reforme v Mjanmaru. Foto: EPA
Mjanmar
Mjnamar je prvič po več kot 50 letih doživel obisk vodje ameriške diplomacije. Foto: EPA

Ameriška državna sekretarka je pred obiskom Mjanmara povedala, da se želi na lastne oči prepričati, ali so se nove oblasti dejansko pripravljene odpovedati 50 letom vojaške diktature in ali mislijo resno z nadaljevanjem političnih in gospodarskih reform. Na redkem srečanju se bo na štiri oči sešla z nekdanjimi člani vojaške hunte in se tako skušala prepričati, ali mislijo resno s svojimi obljubami.

Vojaška hunta je v začetku letošnjega leta oblast predala civilni vladi, a državo še vedno vodi večinoma vojska, ki je v zadnjih desetletjih z naravnimi viri najbogatejšo državo v regiji spremenila v revno in od mednarodne skupnosti izolirano državo.

Ob prihodu na letališče v prestolnici Najpjidav jo je ob več vladnih predstavnikih sprejel namestnik zunanjega ministra, navzočih pa je bilo veliko tujih novinarjev, ki so za pokrivanje obiska Clintonove dobili vizume, kar je sicer redka dobrina. ZDA od obiska pričakujejo promocijo človekovih pravic in tudi omejitev domnevnega sodelovanja Mjanmara s Severno Korejo pri balističnih raketah in jedrskih dejavnostih.

Od mjanmarskih oblasti naj bi ZDA skušale dobiti zagotovila, da bodo z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) podpisali dogovor o nemotenem obisku domnevnih jedrskih objektov. Na Zahodu namreč domnevajo, da je Mjanmar kljub embargu ZN-a od Severne Koreje dobil tehnologijo za izdelavo balističnih raket in tudi nasvete glede jedrske energije.

Srečanje s Su Čijevo
V četrtek se bo Clintonova na zasebni večerji sešla z nekdanjim generalom Thein Seinom, nato pa bo v petek sledilo srečanje z vodjo opozicije in Nobelovo nagrajenko za mir Aung San Su Či, ki so jo oblasti lani izpustile iz hišnega zapora, kjer je preživela večino časa v zadnjih 21 letih.

Približevanje med ZDA in Mjanmarom se je okrepilo po lanskih novembrskih volitvah, ki so bile prve demokratične volitve po 20 letih, ko je vodenje države od vojaške hunte prevzela nova vlada, ki je obljubila večjo odprtost in reforme.

Proti Mjanmaru sicer še vedno veljajo ostre sankcije ZDA, ki prepovedujejo ameriškim državljanom in podjetjem trgovanje z državo. Obisk Clintonove še ne bo pripeljal do omilitve sankcij, a bi se to lahko zgodilo, če bodo mjanmarske oblasti nadaljevale reforme.