Protestniki zaman opozarjajo na zločine Omarja Al Baširja. Foto: Reuters
Protestniki zaman opozarjajo na zločine Omarja Al Baširja. Foto: Reuters
Clintonova se je na svoji afriški turneji pred Sudanom ustavila v Senegalu. Foto: Reuters
Clintonova obiskala Južni Sudan
Odmevi: Tomo Križnar in Slavko Bobovnik

Pri tem je opozorila, da oba Sudana, čeprav sta že eno leto ločeni državi, ostajata "neločljivo povezana".

"Sudan in Južni Sudan se bosta morala dogovoriti o preostalih odprtih vprašanjih," je dejala Clintonova po srečanju z južnosudanskim predsednikom Salvo Kiirom. Po njenih besedah se morata obe strani, tako sever kot jug, zavzemati za sklenitev sporazumov o vseh pomembnih zadevah, kot so nafta in delitev prihodka, varnost, državljanstvo in razmejitev med državama.

Clintonova je najpomembnejša predstavnica ZDA na obisku v Južnem Sudanu, odkar je ta julija lani razglasil neodvisnost. Južnosudanska vlada se mora s svojo sosedo dogovoriti o več problemih, ki so ostali nerazrešeni od ločitve obeh držav julija 2011, med drugim o razmejitvi in spornih ozemljih, bogatih z nafto.
Rok se je iztekel, VS pa nič
Varnostni svet Združenih narodov je državama, med katerima je letos skorajda izbruhnila vojna, zapovedal, naj do 2. avgusta skleneta sporazume, v nasprotnem primeru pa zagrozil s sankcijami. Rok se je iztekel v četrtek, VS ZN-a pa še ni ukrepal.

Clintonova je opozorila, da najmlajšo državo sveta čaka še veliko izzivov, med drugim izrazita revščina, čeprav je država bogata z naravnimi viri. Poleg tega državo pestijo nasilje na meji s Sudanom, nerazrešene etnične napetosti in pomanjkanje vladavine prava. "Trajnostni razvoj Južnega Sudana je odvisen od njegove sposobnosti premagovanja teh izzivov," je še dejala ameriška zunanja ministrica.

Gospodarstvo Južnega Sudana v glavnem sloni na nafti. Tu se nahaja 75 odstotkov vseh najdišč nafte v nekdanji skupni državi, rafinerije in naftovodi do Rdečega morja pa so v Sudanu. Pri izvozu nafte je tako Juba odvisna od Kartuma, nafte pa ne črpa od začetka leta zaradi spora s Kartumom glede pristojbin za uporabo plinovodov.

Zaostritev odnosov spremljajo tudi spopadi na obmejnih območjih, bogatih z zalogami nafte, v zveznih državah Južni Kordofan in Beli Nil, od koder je pred nasiljem v nekaj mesecih pobegnilo že več kot 200.000 ljudi.

Clintonova je Južni Sudan obiskala v okviru svoje 11-dnevne afriške turneje. Sekretarka je že obiskala Senegal, sledijo pa še obiski v Keniji, Malaviju in Ugandi, ki jo bo obiskala kljub izbruhu ebole, pogovori pa se bodo vrteli med drugim tudi o razmerah v Somaliji. Zadnja postaja njene afriške turneje pa bo Južnoafriška republika.

Clintonova obiskala Južni Sudan
Odmevi: Tomo Križnar in Slavko Bobovnik