Türk je prepričan, da so trenutne razmere v mednarodni skupnosti dinamika, ki je za rešitev krize nujno potrebna. Foto: MMC RTV SLO
Türk je prepričan, da so trenutne razmere v mednarodni skupnosti dinamika, ki je za rešitev krize nujno potrebna. Foto: MMC RTV SLO

Potem ko je ruski zunanji minister Sergej Lavrov predlagal, da bi Sirija svoje kemično orožje predala v nadzor mednarodni skupnosti in je v ta predlog privolila tudi Sirija ter mu je prikimal ameriški predsednik Barack Obama, se je reševanje krize v Siriji od neposredne grožnje z napadom vrnilo za diplomatsko mizo. Nekdanji predsednik in dolgoletni diplomat, ki je več let deloval v Združenih narodih, tudi kot pomočnik generalnega sekretarja Združenih narodov, Danilo Türk, je ob tem povedal, da dogajanje v zadnjih dneh ni kaotično, ampak je to diplomatska dinamika, ki se je pogrešala.

Povedal je, da so se države na nedavnem zasedanju skupine G20 v Sankt Peterburgu zagotovo pogovarjale tudi o tej možnosti in je prepričan, da so tako ZDA kot Rusija zainteresirane, da bi se vojna v Siriji, ki je regionalna vojna, končala. Povedal je tudi, da je kemično orožje v mednarodni skupnosti prepovedano, da velja konvencija o prepovedi kemičnega orožja, ki je niso podpisale le štiri države na svetu, in da je treba tej skupnosti priključiti še Sirijo.

Türk izpostavil vlogo generalnega sekretarja ZN-a
Na vprašanje voditelja Odmevov Igorja E. Berganta, kakšen vpliv bo imela za ponedeljek napovedana objava poročila inšpektorjev Združenih narodov, pa je Türk odgovoril, da bo tukaj še posebej pomembna vloga generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Muna, ki bo predstavil svoj pogled na razmere. "On ni vezan na tehnična pravila, ki jih morajo upoštevati inšpektorji, on lahko poda svojo oceno in svoje predloge. Tudi take, kako znova zagnati ženevsko konferenco o miru v Siriji," je povedal gost Odmevov in dodal, da je konferenca o Siriji pomembna, saj se lahko začnejo v trenutni diplomatsko dinamični situaciji zadeve spreminjati.

"Kar je bilo še prejšnji teden videti kot neizbežno, kot nujno, je zdaj povsem drugače, zdaj je trenutek, ko je treba delovati," je povedal Türk in dodal, da je človeška tragedija v Siriji nekaj, kar bi moralo dati vsem dovolj moči, da se vojna konča.

Celoten pogovor Igorja E. Berganta z Danilom Türkom si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Vojno v Siriji je potrebno končati
Vojno v Siriji je potrebno končati