Stavba Rana Plaza se je porušila zaradi vibracije velikih generatorjev. Foto: EPA
Stavba Rana Plaza se je porušila zaradi vibracije velikih generatorjev. Foto: EPA

Po podatkih reševalcev so iz stavbe Rana Plaza, ki se je porušila 24. aprila, potegnili že 1.035 trupel, a domnevajo, da jih bodo odkopali še več. To, da so številna trupla našli na stopnišču, kaže na to, da so se skušali ljudje, ko se je začela stavba rušiti, skriti pod stopnice.

Ko se je zgradba porušila, je bilo v njej več kot 3.000 ljudi, ki so šivali oblačila za več zahodnih tekstilnih znamk, natančnega števila pa ne poznajo. Iz stavbe so rešili okoli 2.500 ljudi, med njimi tudi več hudo ranjenih. Prve ugotovitve preiskave kažejo, da se je stavba porušila zaradi vibracij velikih generatorjev v zgornjih nadstropjih, policija pa je po nesreči aretirala 12 ljudi, vključno z lastnikom zgradbe, ker so ljudi poslali na delo, čeprav so dan prej v stavbi opazili razpoke.

Reševalci so dva tedna po zrušenju stavbe v ruševinah našli še eno preživelo, žensko Reshimi, ki je bila ujeta med tramom in stebrom. Odkritje preživele je potrdil vodja gasilcev Ahmed Ali, ni pa še znano, če je imela pri sebi zaloge vode ali je pila vodo, ki so jo v stavbo črpali reševalci.

Razmere v tekstilnih tovarnah so katastrofalne
Bangladeš je drugi največji proizvajalec tekstila na svetu, prihodki od izvoza tekstilnih izdelkov pa obsegajo 80 odstotkov vseh prihodkov od izvoza države. Razmere v tamkajšnjih tekstilnih tovarnah so izjemno slabe, delavci so slabo plačani (okoli 40 dolarjev na mesec), nesreče pa so pogoste. Nekatere zahodne družbe, za katere izdelke šivajo v Bangladešu, so že zagrozile z umikom iz države, večina pa jih kljub temu še naprej naroča izdelke v Bangladešu in si, kot pravijo kritiki, zatiska oči pred katastrofalnimi varnostnimi razmerami v tovarnah.

Bangladeška vlada je v sredo sporočila, da so po aprilski tragediji iz varnostnih razlogov zaprli 18 tekstilnih tovarn, a so jih šest med njimi po pregledih inšpektorjev znova odprli. Zrušenje stavbe Rana Plaza je bila največja industrijska nesreča po letu 1984.