Porušena tovarna se nahaja na obrobju Dake. Foto: EPA
Porušena tovarna se nahaja na obrobju Dake. Foto: EPA
Bangladeš
Jezni prebivalci so protestirali zaradi delovnih razmer v tovarnah. Foto: EPA

Policija je potrdila, da so aretirali Bazlusa Samada, predsednika delavnic New Wave Button in New Wave Style, ter Mahmuduro Rahamana Tapasha, generalnega direktorja enega izmed obratov.

Lastnika dveh izmed petih tekstilnih delavnic, ki so delovale v tovarni, sta obtožena povzročitve smrti iz malomarnosti. Prijeta sta bila še dva inženirja, ki naj bi odobrila delovanje tovarne dan pred nesrečo.

V stavbi v prestolnici Daka, ki se je v sredo porušila kot hiša iz kart, je bilo pet konfekcijskih delavnic in okoli 3.000 zaposlenih, ki so delali za špansko znamko Mango in britanski Primark.

Delavci so povedali, da so morali na ukaz lastnikov oditi na delo, čeprav so dan pred nesrečo opazili razpoke v zgradbi.

Izpod ruševin tovarne v predmestju Dake je reševalcem do zdaj uspelo rešiti 2.500 ljudi.

Beg lastnika tovarne
Lastnika osemnadstropne tovarne Mohameda Sohela Rano policija še vedno išče. Ker se bojijo, da bi lahko pobegnil iz države, so poostrili ukrepe na mejnih prehodih in letališčih.

Rano ni imel ustreznega dovoljenja za gradnjo petnadstropne tovarne, ki ji je nato nezakonito dodal še tri nadstropja,

Po nesreči so izbruhnili protesti, pri čemer je prišlo tudi do spopadov protestnikov s policijo, ki je uporabila solzivec, vodne topove in gumijaste naboje.

Vsi vpleteni, vključno z arhitektom, inženirji in gradbeniki, bodo aretirani, je napovedalo notranje ministrstvo.

"Vsi vpleteni, še posebej pa lastnik, ki je delavce prisilil k delu, bodo kaznovani," je dejal premier Šejk Hasina in dodal, da bodo lastnika našli, kjer koli se že skriva, in ga pripeljali pred roko pravice.

Bangladeš je drugi največji svetovni izvoznik oblačil na svetu in v domači tekstilni industriji zaposluje 3,6 milijona delavcev. Izvoz tekstila predstavlja kar 80 odstotkov vsega izvoza.

Tokratna nesreča pa je bila najhujša industrijska nesreča v zgodovini države. To je sicer že tretja večja podobna nesreča v zadnjih petih mesecih. Novembra je v požaru v tekstilni tovarni nedaleč od prizorišča tokratne tragedije umrlo 112 ljudi.

Niz nesreč je odprl številna vprašanja o varnosti delavcev v tovarnah, kjer večinoma delajo za nizek zaslužek za večinoma zahodne trgovine z oblačili.

Bangladeš prijel odgovorne za nesrečo
Bangladeš prijel odgovorne za nesrečo