Dalajlama je svoj umik napovedal ob 52. obletnici izgnanstva iz Tibeta. Foto: EPA
Dalajlama je svoj umik napovedal ob 52. obletnici izgnanstva iz Tibeta. Foto: EPA

76-letni dalajlama je v govoru ob obletnici tibetanske vstaje dejal, da bo formalni postopek umika začel prihodnji ponedeljek na srečanju tibetanskega parlamenta, ki bo predvidoma še ta mesec izvolil predsednika vlade in nanj prenesel več politične odgovornosti.

Dalajlama je povedal, da je že od začetka 60. let prejšnjega stoletja večkrat dejal, da Tibetanci potrebujejo voditelja, ki bi ga sami svobodno izvolili in ki bi mu lahko predal oblast.

"Zdaj je jasno, da je prišel čas, da se to uveljavi," je dejal duhovni voditelj, ki je rodni Tibet zapustil leta 1959 po neuspelem poskusu upora proti kitajski nadvladi. Pojasnil je, da se ne umika, ker bi se izmikal odgovornosti ali ker bi bil obupan.

V svojem govoru se je dotaknil tudi Kitajske in jo pozval k večji transparentnosti. "Kitajska, ki ima največ prebivalcev na svetu, je vzpenjajoča se svetovna sila, in občudujem njen gospodarski razvoj," je dejal dalajlama, a ob tem dodal, da ima velike zmogljivosti, da prispeva k človekovemu napredku, vendar si mora naprej zagotoviti spoštovanje in zaupanje mednarodne skupnosti.

Modernizacija vlade v izgnanstvu
Poznavalci menijo, da je poteza dalajlame korak k modernizaciji in demokratizaciji tibetanske vlade v izgnanstvu, s sedežem v severnem indijskem mestu Daramsala, kar nakazujejo tudi trije kandidati za novega premierja, od katerih nihče ne prihaja iz vrst menihov.

Z umikom naj bi tudi prispeval k oblikovanju vlade, ki bi lahko delovala brez dalajlame, čeprav bo sam še naprej ostal duhovni voditelj tibetanskega ljudstva.