Oboroževalna tekma z jedrskim orožjem še vedno traja. Foto: EPA
Oboroževalna tekma z jedrskim orožjem še vedno traja. Foto: EPA
Hirošima
Mesto Hirošima je bilo z eksplozijo popolnoma zravnano z zemljo. Foto: EPA
Hirošima
Japonska je kapitulirala kmalu po jedrskem napadu na Hirošimo. Foto: EPA
64 let od bombe na Hirošimo

Ura je bila 8.15, ko je na Hirošimo padla jedrska bomba in mesto na jugozahodu države hipoma spremenila v ruševine, s čimer je bila tlakovana pot do skorajšne kapitulacije japonskega cesarstva in s tem tudi do konca druge svetovne vojne. A začela se je nova vojna - hladna vojna.

Prvo jedrsko bombo so Američani preizkusili 16. julija 1945 na poskusnem terenu v ameriški zvezni državi Nova Mehika. Na prizorišču poskusa je bila noč, a eksplozija jo je spremenila v dan, medtem ko je nastal več kot tri metre globok in 300 metrov širok krater v puščavskih tleh.

Tri tedne pozneje je ameriški predsednik Harry S. Truman ukazal, naj odvržejo jedrsko bombo nad Hirošimo in Nagasaki, da bi končno na kolena spravil Japonsko. Ta je kapitulirala 15. avgusta, s čimer se je druga svetovna vojna končala tudi na Tihem oceanu.

Na tisoče mrtvih
Eksplozija bomba, imenovane "Little boy" (deček), nad Hirošimo je takoj ubila okoli 80.000 ljudi, pozneje pa je za posledicami eksplozije skupno število žrtev doseglo okoli 140.000. Radioaktivno sevanje je v krogu enega kilometra od središča eksplozije je povzročilo takojšnjo smrt, pri drugih ljudeh pa hude ožige, boleče hiranje, rakava obolenja in spremembe dedne zasnove.

Zaradi radioaktivnega sevanja je bilo mestno zemljišče nevarno še mnoga leta; še desetletja pozneje so se zaradi radioaktivnosti pojavljale bolezni in rojevali prizadeti otroci.

Le tri dni po napadu na Hirošimo so Američani nad Nagasaki odvrgli še jedrsko bombo z imenom "Fat man" ali Debelinko. V tem mestu je za posledicami eksplozije takoj umrlo okoli 40.000 ljudi, skupno pa naj bi posledice eksplozije zahtevale več kot 70.000 žrtev.

Medtem ko je bil Little boy prva bomba iz obogatenega urana, je bil Fat man implozijska bomba s plutonijevo sredico. Skupna teža prve bombe je bila okoli štiri tone, druga bomba pa je bila za približno 600 kilogramov težja. Moč eksplozije pri prvi bombi je bila med 13 in 18 kilotonami, pri drugi pa 21 kiloton.

Dovolj bomb za večkratno uničenje Zemlje
Današnje bombe dosegajo tudi večtisočkrat večjo moč od bomb, ki sta bili uporabljeni nad Hirošimo in Nagasakijem. Najmočnejši jedrski poskusi so uparili celo otoke, kjer so jih sprožili, kar daje slutiti strahovito rušilno moč, ki jo ima to orožje. Po nekaterih podatkih naj bi svetovni arzenal vseboval več deset tisoč jedrskih konic, kar bi bilo dovolj za nekajkratno uničenje planeta.

S prvima jedrskima bombama se je začela nova oboroževalna tekma in s tem nova hladna vojna med ZDA in Sovjetsko zvezo. Krhko ravnovesje med obema velesilama je ohranjala prav velika količina jedrskega orožja na obeh straneh, saj je bilo tveganje pred medsebojnim uničenjem preveliko, da bi se voditelji nasprotujočih si blokov zapletli v resnejše spore.

64 let od bombe na Hirošimo