V genocidu nad Romi in Sinti je bilo ubitih do pol milijona ljudi. Foto: EPA
V genocidu nad Romi in Sinti je bilo ubitih do pol milijona ljudi. Foto: EPA
Doslej malo govora o genocidu nad Romi

Današnji dan je za dan spomina izbran, saj so se 2. avgusta 1944 nacisti v koncentracijskem taborišču Auschwitz odločili, da uničijo romski tabor. V plinskih celicah so ubili 2.897 Romov, večinoma otrok, žensk in starejših. Ob osvoboditvi Auschwitza so trpljenje v taborišču preživeli le štirje Romi.

Med drugo svetovno vojno so nacisti ubili do pol milijona Romov. Pod nacistično vladavino so bili Romi na podlagi nürnberških rasnih zakonov obravnavani kot manjvredni. Genocid nad Romi oziroma porajmos je Zahodna Nemčija uradno priznala šele leta 1982. Poljska je leta 2011 sprejela resolucijo, da bi 2. avgust razglasili za dan spomina na genocid Romov.

Aprila letos je Evropski parlament 70 let po koncu druge svetovne vojne genocid nad Romi z resolucijo prepoznal kot zgodovinsko dejstvo. Evropski poslanci in poslanke so pozvali, naj se 2. avgust razglasi za dan spomina na genocida nad Romi. Ob tem so izrazili še zaskrbljenost nad porastom diskriminacije Romov po Evropi.

V muzeju na ostankih Auschwitza bo ob današnjem dnevu spominska slovesnost, na kateri pričakujejo delegacije romskih organizacij iz številnih evropskih držav, med udeleženci pa bodo tudi predstavniki poljske vlade in veleposlaništev evropskih držav, ZDA in Izraela.

Dan spomina tudi v Sloveniji
V Sloveniji so nekateri dogodki v spomin na genocid na Romi že potekali. V petek so tako ta dan zaznamovali v Mariboru, v Črnomlju pa so ustanovili odbor za izkop in pokop umorjenih Romov med drugo svetovno vojno, ki bo deloval za celotno Slovenijo.

Pravna osnova za delovanje odbora sta nedavno sprejeti zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev ter resolucija Evropskega parlamenta, je v sporočilu za javnost navedel pobudnik ustanovitve odbora Franci Koncilija.

Člani odbora, med katerimi sta tudi zgodovinarja Mitja Ferenc in Jože Dežman, zagotavljajo, da problematike ne bodo politizirali. Njihove najpomembnejše dejavnosti bodo odkrivanje morišč, izkop in pokop posmrtnih ostankov Romov na civilizacijski način ter postavitev spominskih znamenj, je še pojasnil Koncilija.

Doslej malo govora o genocidu nad Romi