Danska se opravičuje žrtvam zlorab v sirotišnicah

"Vsakemu od vas bi rada pogledala v oči in vam rekla edino pravo stvar – oprostite," je povedala premierka na slovesnosti v svoji poletni rezidenci v Marienborgu. Kar se je zgodilo, ni bila krivda otrok, ampak odraslih in družbe, ki ni ukrepala, je poudarila premierka socialdemokratske vlade in dodala, da gre za eno najtemnejših poglavij Danske.

Žrtve so bile med zlorabami stare od 5 do 16 let. Zadnjih 14 let so zaman zahtevali opravičilo državne oblasti za malomarnost pri nadzoru domov, poroča Deutsche Welle.

Na Danskem so vlade do zdaj zavračale zahteve po opravičilu z argumentom, da ne gre soditi dejanj v preteklosti po moralnih normah sedanjosti. Mette Frederiksen je to spremenila in se opravičila za nezadosten nadzor države, poroča dopisnica RTV Slovenija Polona Fijavž.

Frederiksenova je prekinila tišino danskih oblasti. Foto: EPA
Frederiksenova je prekinila tišino danskih oblasti. Foto: EPA

Prva od skandinavskih držav, ki se je po temeljiti preiskavi žrtvam opravičila, je bila Norveška leta 2004, leta 2011 je sledila Švedska z javnim opravičilom in sprejela tudi začasni zakon, po katerem so bile žrtve upravičene do odškodnine.

Vodja združenja žrtev iz deškega doma Godhavn Poul-Erik Rasmussen je povedal, da so se leta žrtve počutile krive, zdaj pa to ni več potrebno. Rasmussen je bil v 60. letih 20. stoletja tudi sam žrtev pretepanja in psihičnega nasilja.

Tri desetletja zlorab

Psihične, fizične in spolne zlorabe ter medicinski poizkusi so se dogajali med letoma 1945 in 1976 v več deških in dekliških domovih po vsej Danski, najbolj razvpit pa je dom Godhavn na severovzhodu Danske.

Dogajanje je leta 2005 razkrila danska televizija v dokumentarnem filmu, leta 2011 pa so pripravili še preiskovalno poročilo. Do danes zaradi zlorab niso preganjali še nikogar.