Danska vlada bi z zaplembo vrednih predmetov beguncev pokrila stroške njihovega bivanja. Foto: EPA
Danska vlada bi z zaplembo vrednih predmetov beguncev pokrila stroške njihovega bivanja. Foto: EPA
Minivrha v Bruslju se je udeležil tudi Cerar

Septembra letos smo pisali o odločitvi vlade v Københavnu, ki je v libanonskem časopisu objavila oglas, namenjen sirskim beguncem, z jasnim sporočilom: "Ne hodite na Dansko". Zdaj pa poslanci razpravljajo o še skrajnejšem koraku - vlada bo glasovala o sprejemu zakona, ki bi pristojnim oblastem dovolila, da beguncem v državi zaplenijo nakit in druge dragocenosti.

"Zakon, ki je bil v parlamentu predstavljen 10. decembra 2015, oblastem dovoljuje, da preiščejo oblačila in osebno prtljago beguncem - kot tudi vsem ostalim prebežnikom, ki nimajo dovoljenja za bivanje na Danskem - in to z namenom, da bi s tem, kar imajo pri sebi, plačali svoje stroške bivanja," je odgovoril na vprašanje Washington Posta danski minister za integracijo Soren Pind. Zakon bo v parlamentu skoraj zagotovo sprejet, je še zapisal Washington Post.

Zaplemba vrednih osebnih predmetov
Zakon bo imel vpliv tudi na begunce, ki že bivajo v državi. Vsaj tako je zapisano v novem predlogu zakona, ki ureja področje azilne politike in ki naj bi ga danski poslanci sprejeli januarja naslednje leto, v veljavo pa naj bi stopila že februarja. Predlog zakona predvideva, da bi imeli pristojni organi pooblastila, s katerimi bi lahko zasegli vredne predmete in denar, ki ga bodo imeli begunci pri sebi.

Kot so sporočili z danskega ministrstva za integracijo, "bo novo pravilo o zaplembi veljalo le za vredne predmete, saj se od tujcev pričakuje, da imajo pri sebi dobrine, ki so nujne za ohranjanje dostojnega življenjskega standarda." Kot poroča Washington Post, predmetov s posebno čustveno vrednostjo ne bodo zaplenili, vzeli bodo "le to, kar je znatne vrednosti".

Primerjava z ukrepom nacistične Nemčije
Zakon je še vedno kamen spotike, saj so ga določeni poslanci označili kot "krutega". Raziskovalec Zachary Whyte, ki se na Univerzi v Københavnu ukvarja s problematiko azilantov in integracijo, je dejal, da ima ideja zaplembe nakita ljudem, ki bežijo z določenega območja, grenak priokus Evrope, v kateri so nacisti Judom in ostalim skupinam zaplenili nakit in vrednejše predmete.

Danski minister za integracijo ostaja neomajen, češ da zakonodaja že zdaj predvideva, da mora imeti begunec pri sebi dovolj denarja, s katerim si pokrije bivanje. "Begunci, ki bodo dobili odobreno stalno bivanje, bodo lahko v polnosti izrabili brezplačen danski šolski in zdravstveni sistem, tako kot ostali prebivalci Danske," je dejal minister. Nedavno je Danska tudi zmanjšala socialni dodatek za prosilce za azil, in sicer kar za 50 odstotkov.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Minivrha v Bruslju se je udeležil tudi Cerar