Kljub številnim pritiskom mednarodne javnosti nasilju v Darfurju ni videti konca. Foto: EPA
Kljub številnim pritiskom mednarodne javnosti nasilju v Darfurju ni videti konca. Foto: EPA
Begunka iz Darfurja
Sudan so zapustila vsa zahodna naftna podjetja, praznino pa je rade volje zapolnila Kitajska, ki se ne zmeni za humanitarno katastrofo in bedo prebivalcev Darfurja. Foto: EPA

V nedeljskem nočnem spopadu na zahodu Darfurja so uporniki iz Gibanja za pravičnost in enakopravnost (JEM) zasegli tudi 32 vojaških vozil in težko orožje. Poleg tega so sočasno v sosednji pokrajini Kordofan napadli naftno polje Defra pod upravo kitajskega naftnega podjetja, ki je moralo zato ustaviti črpanje nafte.

Napadi do izgona Kitajcev
Vodja JEM-a Halil Ibrahim je dejal, da sudanska vlada uporablja denar od nafte za nakup kitajskega orožja, ki ga uporablja v Darfurju, zato bodo napade nadaljevali, dokler Kitajci ne zapustijo sudanske naftne industrije. To je sicer v zadnjih dveh mesecih že drugi napad na naftno polje, ki ga upravljajo Kitajci.

Kitajska je največji trgovinski partner Sudana in je po podatkih Pekinga samo v Darfurju investirala 400 milijonov dolarjev, zaradi česar je postala tarča kritik zahodne javnosti.

Spopadi med uporniki in provladnimi arabskimi milicami v Darfurju trajajo že skoraj pet let in so zahtevali 200.000 žrtev, medtem ko je moralo zaradi nasilja svoje domove zapustiti 2,5 milijona ljudi. Sudanska vlada trdi, da gre pri številu žrtev za pretiravanja, saj je po njenih podatkih umrlo 9.000 ljudi.

Darfur čaka na mirovno misijo
V prihodnjih nekaj tednih bi moral v Darfur prispeti prvi kontingent sil pod vodstvom ZN-a ter Afriške unije in prevzeti tamkajšnje mirovne operacije. Mirovna misija se sicer še vedno spopada z nasprotovanjem sudanske vlade, ki postavlja vedno nove in nove zahteve za namestitev tujih vojakov.

G. V.