Še zadnje priprave na začetek letošnjega foruma. Foto: EPA
Še zadnje priprave na začetek letošnjega foruma. Foto: EPA
Prvi udeleženci že prihajajo v Švico. Foto: EPA
Prizor, ki je že znan: kljub poostreni varnosti protestniki proti forumu najdejo način za izraz svojih misli. Foto: EPA

Med 23. in 27. januarjem se bo v to zimsko središče v Švici napotilo več kot 2.500 uglednih gostov iz sveta politike, gospodarstva in medijev, da bi razpravljali o najbolj perečih temah, s katerimi se spopada svet. Slovenski premier in predsedujoči Svetu EU-ja Janez Janša se foruma, ki ga bo odprla ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice, ne bo udeležil. Kot so sporočili iz njegovega kabineta, v Davos ne bo odpotoval zaradi drugih, že prej dogovorjenih obveznosti. Podobno so sporočili tudi iz urada predsednika Danila Türka.

Iz Slovenije se bodo foruma udeležili direktorica Inštituta za civilizacijo in kulturo Alja Brglez, predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski in direktorica SKB banke Cvetka Selšek.

Kot je zapisano na spletni strani, je forum več kot tri desetletja enkraten podij za srečanje najvplivnejših ljudi na svetu, ki zaradi svojih različnih polj poznavanja skupaj lahko pripomorejo h gradnji svetovnega odra za sodelovanje pri reševanju svetovnih vprašanj.

Moč sodelovanja bistvena
Prvi dan čaka udeležence t. i. World Economic Brainstorming, na uvodni seji pa bodo v ospredju podnebne spremembe in terorizem. Letošnja rdeča nit foruma je moč sodelovanja pri inovacijah, program pa je utemeljen na petih konceptualnih stebrih: posel: tekmovanje in hkrati sodelovanje, gospodarstvo: spoprijemanje z gospodarsko negotovostjo, geopolitika: združitev interesov skozi razlike, znanost in tehnologija: raziskovanje novih meja narave ter vrednote in družba: razumevanje prihodnjih sprememb.

Nepregleden seznam uglednih gostov
Med sedmimi sopredsedujočimi na letošnjem forum sta najbolj znana nekdanji britanski premier Tony Blair in starosta ameriške diplomacije Henry Kissinger. Foruma v Davosu se bodo udeležili zdajšnji in prejšnji generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun in Kofi Annan, številni predsedniki, premierji in ministri držav (Gordon Brown, Šimon Peres, Pervez Mušaraf, Condoleezza Rice, Valdas Adamkus, Šaukat Aziz, Jan Peter Balkenende ...), predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, predsednik Svetovne banke Bob Zoellick, predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet, evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia in mnogi drugi. Poleg politikov in gospodarstvenikov igrajo pomembno vlogo tudi medijske osebnosti, tiste v prvem planu, kot so irski pevec skupine U2 Bono, znani borec (sicer tudi politik) za okolje Al Gore in igralka Emma Thompon, ali tisti v ozadju, kot je medijski mogotec Rupert Murdoch.

Protesti neizogiben spremljevalec foruma
Še pred začetkom foruma je policija v Bernu pridržala več kot 200 protestnikov, ki so se zbrali na prepovedanih protestih. Ti se bodo najverjetneje nadaljevali tudi med srečanjem, ko bodo varnostni ukrepi sicer poostreni.

Ksenja Tratnik