Raphael Glucksmann se je srečal s tajvansko predsednico Caj Ingven. Foto: Reuters
Raphael Glucksmann se je srečal s tajvansko predsednico Caj Ingven. Foto: Reuters

"Evropa vam stoji ob strani pri zaščiti svobode in pravne države ter človeškega dostojanstva," je dejal vodja delegacije Evropskega parlamenta Raphael Glucksmann in pojasnil, da so otok obiskali z zelo preprostim sporočilom – da Tajvan ni sam.

Po besedah Glucksmanna je demokracija na Tajvanu zaklad, ki bi ga morali vsi demokrati po svetu ceniti in zaščititi. Glucksmann, goreč kritik Kitajske, je sicer eden od petih predstavnikov oblasti, proti katerim je Kitajska marca letos uvedla sankcije. Med drugim jim je prepovedala vstop v državo, Hongkong in Macao.

Na srečanju s kitajsko predsednico Caj Ingven je Glucksmann dejal, da je tokratni obisk pomemben prvi korak, ki pa mu mora slediti konkretna agenda s skupnimi srečanji na visoki ravni, da bi zgradili močnejše partnerstvo med Tajvanom in Evropsko unijo.

Tridnevni obisk je med drugim namenjen izmenjavi stališč o dezinformacijskih grožnjah in kibernetski varnosti. Caj je ob tej priložnosti opozorila, da si Kitajska prizadeva širiti svoj vpliv na otoku.

"Upamo na vzpostavitev demokratičnega zavezništva proti dezinformacijam," je dejala Caj, ki verjame, da lahko Tajvan in EU nadaljujeta s krepitvijo partnerstva na vseh ravneh.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kitajski vdori

V zadnjem času je prišlo do stopnjevanja napetosti med Tajvanom in Kitajsko, ki ima otok za eno od svojih pokrajin in odločno nasprotuje morebitni neodvisnosti in jo je pripravljen preprečiti tudi z vojaškim posredovanjem. Letos so tako zaznali rekordno število vdorov kitajskih vojaških letal, med njimi tudi strateških bombnikov, ki lahko nosijo jedrske konice, v tajvansko identifikacijsko območje zračne obrambe.

Vdori kitajskih letal so naleteli na obsodbe in zaskrbljenost zahodnih držav. Ameriški predsednik Joe Biden je tako prejšnji teden jasno sporočil, da bodo ZDA branile Tajvan v primeru kitajskega napada.

V Pekingu so se na obisk evropske delegacije odzvali z "velikim nezadovoljstvom", kot se je izrazil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva. Evropski parlament bi moral spoštovati dolžnosti glede politike ene Kitajske, je dejal. "Evropsko unijo smo pozvali, naj popravi te napake in ne pošilja napačnih signalov separatističnim silam, ki zagovarjajo neodvisnost Tajvana," je pojasnil.

Kitajska misija v Bruslju je sicer že pred obiskom delegacije Evropskega parlamenta opozorila, da bi ta lahko "škodoval temeljnemu interesu Kitajske in spodkopal zdrav razvoj odnosov med Kitajsko in EU-jem".

Kitajska je s tajvanskim vodstvom prekinila vso komunikacijo junija 2016, mesec dni po tem, ko je trenutna predsednica Tsai Ing-wen prevzela svojo funkcijo. Foto: EPA
Kitajska je s tajvanskim vodstvom prekinila vso komunikacijo junija 2016, mesec dni po tem, ko je trenutna predsednica Tsai Ing-wen prevzela svojo funkcijo. Foto: EPA

Peking se je z jezo odzval tudi na oktobrski obisk skupine francoskih senatorjev na Tajvanu in na nedavne obiske tajvanskega zunanjega ministra Josepha Vuja na Slovaškem in Češkem.

Evropski parlament je prejšnji mesec sprejel neobvezujočo resolucijo, ki poziva k krepitvi odnosov s Tajvanom, še posebej na področju vlaganj.

Tajvan nima uradnih odnosov z državami v Evropi z izjemo Vatikana, a si v zadnjem času prizadeva za krepitev stikov s članicami Evropske unije. Veliko držav sicer ne želi sprejemati visokih predstavnikov tajvanskih oblasti zaradi bojazni pred povračilnimi ukrepi Kitajske, ki je pomembna trgovinska partnerica Evropske unije.