Demokratski kongresnik John Lewis je sprožil protest, pridružila pa se mu je večina demokratskih zastopnikov v senatu in predstavniškem domu. Foto: EPA
Demokratski kongresnik John Lewis je sprožil protest, pridružila pa se mu je večina demokratskih zastopnikov v senatu in predstavniškem domu. Foto: EPA
Podporniki demokratov
Pred kongresom se je zbralo več sto podpornikov demokratskih politikov, ki zahtevajo ukrepanje na področju orožja. Foto: EPA
Paul Ryan
Predsednik predstavniškega doma, republikanec Paul Ryan, je kongres do 5. julija poslal na dopust. Foto: EPA
Protest demokratov v kongresu

Protest je začel demokratski kongresnik John Lewis, sicer borec za državljanske pravice v 60. letih 20. stoletja, pridružili pa so se mu številni kolegi in kolegice, ki so se usedli na tla ob govornici v kongresu, s čimer želijo prisiliti republikance v novo glasovanje. "Moramo zasesti kongres, dokler ne bo ukrepanja," je po poročanju britanskega Independenta dejal Lewis.

Do novih poskusov sprejemanja strožjega nadzora nad orožjem prihaja po množičnem pokolu v gejevskem lokalu v Orlandu, najsmrtonosnejšem v sodobni zgodovini ZDA, in pred novembrskimi predsedniškimi volitvami.

V ponedeljek so bili v senatu predloženi štirje predlogi zakonodaje, dva so prispevali republikanci, dva pa demokrati, a so bili vsi zavrnjeni. Potrebovali bi namreč 60 glasov podpore, v zdajšnji sestavi senata pa je to praktično nemogoče. 54 sedežev imajo republikanci, 46 pa demokrati in neodvisni senatorji.

"Ni zakona, ni premora"
Nov sedeči protest demokratskih politikov je skušal predsednik predstavniškega doma republikanec Paul Ryan prekiniti s premorom, a so demokrati začeli vzklikati "ni zakona, ni premora". Nato so republikanci, kot poroča BBC, prekinili televizijski prenos dogajanja, zaradi česar so demokrati začeli protest prenašati prek svojih pametnih telefonov, česar sicer pravila kongresa ne dovoljujejo.

Protest je hitro narasel. V sredo zvečer je bilo tako na tleh kongresa že 168 demokratskih kongresnikov (od 188) in 34 senatorjev (od 44). Protestniški politiki so Ryanu vzklikali "Sramota, sramota", nato je Ryan zapustil dvorano. Ryan je sicer protest označil za dejanje, ki ima namen zgolj pritegniti pozornost. Za CNN je napovedal, da ne bo dovolil glasovanja o zakonu o nadzoru nad orožjem, ki bi po njegovem mnenju ljudem neupravičeno kršil z ustavo zagotovljene pravice in dodal, da "o orožju v njegovem domu ne bodo glasovali".

Protest se bo nadaljeval, ko se kongres vrne z dopusta
Demokrati so nato rekli, da se ne bo nobeno delo nadaljevalo, dokler se ne bo glasovalo o orožju. Ryan je potem enostavno razglasil dopust do 5. julija. Pobudnik protesta kongresnik Lewis je dejal, da so protest le prekinili in ga bodo nadaljevali takoj, ko se kongres vrne z dopusta 5. julija. Če bo Ryan odločil, da se vrnejo prej, potem bo protest prej .

Kompromis v volilnem letu?
Medtem nekateri demokrati, kot je Harry Reid, podpirajo kompromis z republikanci. Republikanska senatorka Susan Collins je namreč predlagala prepoved prodaje orožja nekaterim ljudem, ki so na seznamih ljudi, ki jih opazujejo zaradi potencialnih povezav s terorizmom. O tem predlogu naj bi senat, zgornji dom kongresa, glasoval v četrtek.

V zadnjih petih letih je bilo v kongresu obravnavanih že 100 predlogov zakonov glede omejevanja dostopa do orožja, vsi pa so bili neuspešni, poroča BBC.

A letošnje leto je volilno in demokrati želijo spet prevzeti nadzor nad senatom in predstavniškim domom, pri tem pa jim je v pomoč dejstvo, da po javnomnenjskih raziskavah večina Američanov podpira strožji nadzor nad orožjem. Poleg tega želijo demokrati čim bolj pokazati na razlike med njimi in republikanci pred novembrskimi predsedniškimi volitvami.

Protest demokratov v kongresu