Clinton je Obami polaskal, da ima izjemno sposobnost navdihovanja ljudi, pohvalil pa tudi njegovo izbiro Joa Bidna. Foto: Reuters
Clinton je Obami polaskal, da ima izjemno sposobnost navdihovanja ljudi, pohvalil pa tudi njegovo izbiro Joa Bidna. Foto: Reuters
Obama uradni kandidat

Po Clintonu je na oder dvorane Pepsi stopil še Obamov podpredsedniški kandidat, izkušeni politični "maček" Joe Biden, ki je po sprejemu nominacije znova napadel trenutno administracijo. "Ameriške sanje se počasi sesuvajo v prah," je senator iz Delawara dejal delegatom in jim obljubil, da bosta z Obamo spreobrnila ta tok in pomagala "vsakemu, ki se bo trudil delati prave stvari".

Komentar Uroša Lipuščka o dogajanju v ameriški predsedniški kampanji.
McCain dober prijatelj, a ...
Dober poznavalec zunanje politike je še dejal, da bi izvolitev v Belo hišo republikanskega kandidata Johna McCaina pomenila nadaljevanje starih politik Georgea Busha. "John McCain je moj prijatelj, skupaj sva prepotovala svet. Najino prijateljstvo presega politiko, njegov pogum in junaštvo pa me navdušujeta. A globoko, do skrajnosti se ne strinjam s smerjo, v katero želi John peljati to državo, od Afganistana do Iraka, od Amtraka do veteranov," je bil Biden slikovit kot običajno.

Clinton za zgraditev sanj
Pred tem je na oder stopil nekdanji predsednik Bill Clinton, ki je dejal, da je Obama pripravljen za predsedniški stolček in podpornike svoje žene Hillary pozval, naj glasujejo za Obamo.

Kritiziral je Bushevo politiko za veliko spodletelih politik tako na domačem področju kot v tujini. "Jasno je, da je osnovna naloga za naslednjega predsednika znova zgraditi ameriške sanje in obnoviti ameriško vodenje sveta."

Obama bo sicer uradno zgodovinsko predsedniško nominacijo sprejel v svojem govoru v četrtek, na stadionu pred 75.000 ljudmi in na dan 45. obletnice preroškega govora Martina Lutherja Kinga "I have a dream", ki je pomenil temeljni kamen v ameriškem boju za državljanske pravice.

Vse pripravljeno za veliki šov
47-letni Obama, senator iz Illinoisa, ki je v Denver sicer pripotoval šele v sredo, na dan, ko so mu delegati uradno podelili predsedniško nominacijo, je šele prvi temnopolti kandidat v 232-letni zgodovini ZDA, ki bo poskušal postati ameriški predsednik. Pred njim bo množico nagovoril Al Gore, nekdanji ameriški podpredsednik in borec za varovanje okolja.

V videoposnetku na desni si oglejte govor Billa Clintona.

Zadnji predsedniški kandidat, ki je nominacijo sprejel na prostem, na nogometnem stadionu, je bil John Kennedy, ki je leta 1960 v Los Angelesu govoril pred 80.000 podporniki.

Republikanska nacionalna konvencija se v Minneapolisu začne v ponedeljek.

A. P.

Obama uradni kandidat