Nov strelski pohod je v ZDA spet okrepil pozive k omejevanju dostopa do orožja. Foto: Reuters
Nov strelski pohod je v ZDA spet okrepil pozive k omejevanju dostopa do orožja. Foto: Reuters
Emma Gonzalez
18-letna Emma Gonzalez, ki je preživela napad, je kritizirala predsednika Donalda Trumpa in preostale politike v Washingtonu ter NRA. Foto: Reuters

Sredin strelski pohod na šoli v Parklandu, ki ga je zakrivil 19-letni nekdanji dijak Nikolas Cruz, je v ZDA spet razvnel razpravo o pravici do orožja. Cruz je namreč polavtomatsko puško AR-15 kupil popolnoma zakonito od prodajalca z dovoljenjem za prodajo tovrstnega orožja.

Ameriški predsednik Donald Trump je v govoru, ki ga je imel dan po napadu na Floridi, navedel vprašanje duševnega zdravja kot glavni razlog za pokol, orožja pa ni omenil. Protestniki na shodu proti tako preprostemu dostopu do strelnega orožja njegovo izjavo zavračajo in opozarjajo, Cruz "ne bi poškodoval toliko dijakov z nožem".

18-letna Emma Gonzalez je kritizirala Trumpa zaradi preklica ukrepa iz časa njegovega predhodnika Baracka Obame, ki je zahteval dodatne preglede kupcev orožja z zgodovino težav z duševnim zdravjem. Napadla je tudi ameriško orožarsko zvezo (NRA), ki ostro nasprotuje kakršnim koli dodatnim zakonskim omejitvam pri nakupu orožja, ter politike v kongresu, ki prejemajo finančno podporo te organizacije.

Ryan Deitsch, 18-letnik, ki je bil med tistimi, ki se je na šoli v sredo skrival pred strelcem, je tudi pozval k ukrepom na področju zakonodaje. "Najmanj, kar lahko naredijo poslanci, je, da glasujejo glede nečesa," je dejal in dodal: "Kaj je najhujše, kar se lahko zgodi?"

Dijaki napovedujejo nove shode
Preživeli dijaki so medtem za 24. marec napovedali shod v Washingtonu, na katerih bodo zahtevali, da otroci in njihove družine postanejo prioriteta senatorjev, poroča BBC. "Mi izgubljamo življenja, medtem ko se odrasli igrajo," je dejal eden preživelih Cameron Kasky. Dijaki pozivajo k sočasnim protestom tudi po drugih ameriških mestih.

Nekaj deset kilometrov stran sejem orožja
Shod preživelih zadnji strelski pohod je potekal ob istem času kot sejem, na katerem prodajajo orožje, 64 kilometrov stran. Na sejmu, ki je potekal kljub pozivom, da se ga prekliče, je bilo razstavljenih za več kot pet milijonov pištol, pušk in dodatne opreme, so sporočili organizatorji. Med puškami so bile tudi jurišne puške.

Na sejem orožja je prišel tudi 30-letni Adolfo David Ginarte, ki je dejal, da je "neameriško" pozivati k preklicu sejma po napadu. "Dejstvom je vseeno za tvoja čustva," je dejal. "Stvari se bodo zgodile. Življenje gre naprej. In kaj potem, če sem užaljen zaradi filma. To se ni zgodilo prvič in na žalost se ni zgodilo zadnjič," je še dejal.

Med udeleženci sejma je bil tudi 29-letni Joe Arrington, nekdanji policist, ki je prišel s svojo hčerko. Dejal je, da je potrebno dodatno preverjanje kupcev orožja, a da večja regulativa na tem področju ne bi ustavila napadalca v Parklandu. Zakoni ne bi pomagali, je dejal Arrington, ki pa je poudaril, da "številne agencije svojega dela niso opravile, kot bi morale".

Kritike, tudi Trumpove, proti FBI-ju
Med agencijami, na katere letijo kritike, je Zvezni preiskovalni urad FBI, ki je priznal, da se niso ustrezno odzvali na opozorila glede Cruzovih namer že na začetku leta. FBI je bil izrecno opozorjen, da bi lahko Cruz izvedel strelski pohod na šoli.

V povezavi s tem se je oglasil tudi predsednik Trump, ki je FBI okritiziral, da je zgrešil "veliko znakov" o prihajajočem napadu na floridsko šolo in dodal, da FBI preveč časa namenja preiskavi o ruskem vmešavanju v volitve, poroča Guardian.