Dijakinja šole Tyra Hemans je v bližini kraja zločina s plakati opozorila na problematiko orožja in spomnila na žrtve. Foto: Reuters
Dijakinja šole Tyra Hemans je v bližini kraja zločina s plakati opozorila na problematiko orožja in spomnila na žrtve. Foto: Reuters
Donald Trump
Ameriški predsednik je državljanom sporočil, naj na sovraštvo odgovorijo z ljubeznijo. Foto: Reuters
Panika po streljanju: nekateri dijaki so zbežali ven iz šole, drugi so se skrili v učilnice. Foto: Reuters
Reševalci so ranjene prepeljali v bližnje bolnišnice. Foto: Reuters
Napadalec objavljal svoje fotografije z orožjem
Motiv floridskega napadalca ni znan
Nov pokol v ZDA

V bolnišnice v bližini so odpeljali 17 ranjenih, najmanj trije med njimi so v kritičnem stanju, so sporočili iz bolnišnic.

Šolske oblasti so malo pred koncem pouka na srednji šoli Marjory Stoneman Douglas z okoli 3.300 dijaki, ki je približno uro vožnje od Miamija, prek Twitterja sporočile, da so dijaki in zaposleni slišali zvoke, podobne strelom. Po besedah okrožnega šerifa Scotta Israela je 19-letni Nikolas Cruz, zamaskiran s plinsko masko in oborožen, tudi z dimnimi bombami, najprej ubil tri ljudi pred šolo, potem pa se napotil v šolske prostore, kjer je najprej sprožil požarni alarm, zaradi česar so dijaki preplavili šolske hodnike, misleč, da gre za ponovno požarno vajo kot nekaj ur predtem. V streljanju po hodniku je potem ubil še 12 ljudi, še dve žrtvi sta za posledicami hudih poškodb umrli pozneje v bolnišnici.

Med žrtvami so dijaki in odrasli, vseh še niso identificirali, med njimi sta šolski trener ameriškega nogometa in sin enega šerifovih namestnikov, je povedal Israel.

Po streljanju je policija napadalca, ki se je skušal pomešati med bežeče dijake, prijela. Ker je imel lažje poškodbe, so ga najprej odpeljali v bolnišnico, potem pa v pripor. Po Israelovih besedah se je Cruz, pri katerem so našli polavtomatsko puško tipa AR-15, in strelivo, vdal brez boja. Cruz je obtožen 17 umorov, sodišče pa je zanj do sojenja odredilo pripor brez možnosti plačila varščine.

Policija je pregledala Cruzove objave na spletnih omrežjih, po šerifovih besedah so "nekatere stvari zelo problematične," več pa ni izdal. Njegovi računi na teh omrežjih so sicer že blokirani in nedostopni javnosti, še predtem so na spletu zaokrožile fotografije, na katerih pozira z različnimi vrstami orožja.

FBI je sporočil, da preiskujejo grožnje o strelskem napadu na šolo, objavljene lani na YouTubu, v kateri je Cruz v obliki komentarja videoposnetka zapisal, da bo izvedel strelski napad na šolo. Avtor posnetka Ben Bennight je grožnjo prijavil FBI-ju, vendar ta ni mogel ugotoviti predvidenega časa in kraja napada ter identitete komentatorja, je sporočil posebni agent FBI-ja Robert Lasky.

Trump v nagovoru znova ni omenil orožja
Ameriški predsednik Donald Trump je v današnjem nagovoru po pokolu govoril o žalovanju, trpljenju in duševnem zdravju, orožja pa ni omenil niti z besedo. Za konec tedna je napovedal obisk prizorišča pokola. Predsednik je sodržavljane pozval, naj na sovraštvo odgovorijo z ljubeznijo, na okrutnost pa s prijaznostjo. Zahvalil se je policistom, reševalcem in učiteljem za njihov pogum.

"Tolažimo žalujoče in ranjene, trpimo s celotno skupnostjo Parklanda. Zavezani smo sodelovanju z državnimi in lokalnimi voditelji za zaščito naših šol in spopadanje s težkim izzivom duševnega zdravja," je dejal Trump in ameriškim otrokom sporočil, da niso sami in nikoli ne bodo sami. V znak žalovanja je Trump že predtem zaukazal zastave po državi spustiti na pol droga. Sožalno sporočilo je Trumpu že poslal tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Ameriški pravosodni minister Jeff Sessions je v odziv na napad sporočil, da bo pravosodno ministrstv sprejelo nove zvezne zakone o orožju in nasilnih zločinih. "Nemogoče je zanikati, da se dogaja nekaj nevarnega in nezdravega," je dejal.

Njegovega navdušenja nad orožjem ni nihče jemal resno
Cruz je bil nekdanji dijak srednje šole. Po sporočilu šolskih oblasti so ga izključili iz disciplinskih razlogov, in sicer naj bi po nekaterih navedbah grozil svojim sošolcem. Po poročanju Miami Heralda so učitelji od uprave dobili obvestilo, da Cruza, ki se je po izključitvi prepisal na drugo šolo v istem okrožju, ne smejo spustiti na območje šole z nahrbtnikom. Ena izmed njegovih nekdanjih sošolk se Cruza spominja "po njegovem občasno čudnem govorjenju o nožih in pištolah, česar pa nihče ni jemal resno." Podobno drug sošolec navaja, da je bil Cruz "neke vrste izobčenec", ki je bil znan po svojem kršenju pravil, med drugim je bil navdušen nad lažnim orožjem. Po nekaterih navedbah naj bi se na sever Floride preselili po materini smrti, na šoli pa naj bi se udeleževal programa za vojaško urjenje.

Dobro naj bi poznal tudi razporeditev prostorov v šoli in varnostne postopke, saj je sodeloval v vajah za evakuacijo v primeru požara.

To je najhujši strelski napad na šolo ZDA po letu 2012, ko je v napadu na osnovno šolo Sandy Hook v Newtownu v Connecticutu umrlo 26 ljudi, med njimi 20 prvošolcev, hkrati pa je to najhujši strelski napad na srednjo šolo doslej. Število žrtev je večje od pokola na srednji šoli Columbine, v katerem sta najstnika leta 1999 ubila 13 ljudi, potem pa si sodila sama. Sicer je bil to že 18. strelski incident letos na ameriških šolah, v le osmih primerih, ko je prišlo do sprožitve strelnega orožja, pa ni bil ranjen nihče.

Napadalec objavljal svoje fotografije z orožjem
Motiv floridskega napadalca ni znan
Nov pokol v ZDA