Ahmadinedžad se je še pred svojim nastopom sešel tudi s švicarskim predsednikom. Foto: Reuters
Ahmadinedžad se je še pred svojim nastopom sešel tudi s švicarskim predsednikom. Foto: Reuters
Protestnik z lasuljo
Ahmadinedžadov govor sta ob začetku zmotila dva protestnika. Foto: Reuters
Letak protestnika
Konferenca o rasizmu, ki jo je ZN pripravil v Ženevi, je sprožila številne polemike. Foto: EPA
Protest na konferenci o rasizmu

Mahmud Ahmadinedžad je v svojem govoru obsodil sam nastanek Izraela in ga, kot omenjeno, označil za rasističnega, na kar se je več diplomatov, predstavnikov držav Zahoda, odzvalo s protestnim odhodom iz konferenčne dvorane. Sam začetek njegovega govora sta zmotila dva protestnika, ki sta imela na glavi pisani bujni lasulji, a se iranski predsednik ni pustil motiti in je nadaljeval svoj govor.

"Po drugi svetovni vojni so se pod pretvezo trpljenja Judov zatekli k vojaški agresiji in cel narod prikrajšali za dom. Migrante iz Evrope, ZDA in drugih delov sveta so poslali na okupirano Palestino in ustanovili povsem rasistično vlado," je dejal iranski predsednik. "Beseda sionizem pooseblja rasizem, ki se napačno naslanja na vero in zlorablja verska čustva, s čimer skriva svoje sovraštvo in grde obraze," je še dejal Ahmadinedžad.

Na govor iranskega predsednika se je odzval tudi Andrej Logar, vodja stalnega slovenskega predstavništva v Ženevi, ki je dejal, da so take besede "pogubne za dostojanstvo konference." Britanski veleposlanik Peter Gooderham je obsodil njegov "žaljiv in razdražljiv" govor. Delegati so se po končanem nastopu vrnili v dvorano.

Bojkot nekaterih držav
Že prej je generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun poskušal rešiti konferenco o rasizmu, češ da je potrebna razprava o napetostih, ki bi lahko sprožile družbene nemire in nasilje. Konferenco, ki se je začela v Ženevi, bojkotirajo številne države, med njimi ZDA, Izrael, Avstralija, Nova Zelandija, Kanada, Nemčija, Nizozemska in Italija, ker menijo, da utegne postati tribuna za - po besedah predsednika ZDA Baracka Obame - "hinavsko in protiproduktivno" nasprotovanje Izraelu. "Globoko obžalujem, da so se nekateri odločili, da bodo stali ob strani. Upam, da tega ne bodo delali dolgo," je v uvodnem nagovoru ob odprtju konference Ban Ki Mun izrazil razočaranje nad odločitvijo nekaterih držav in sporni tekst osnutka sklepne deklaracije konference označil kot "pazljivo uravnoteženega". Iz izjave so črtali vse omembe Izraela in Bližnjega vzhoda.

"Pojdimo proti prihodnosti, ki nas združuje"
"Pride čas, ko moramo biti trdni glede temeljnih načel, ki nas povezujejo. Pride čas, ko moramo utrditi našo vero v osnovne človekove pravice, dostojanstvo in veljavo nas vseh, čas, da damo vrlinam, kot je toleranca in spoštovanje za raznolikost njuno popolno priznanje in gremo prek preteklosti, ki nas ločuje proti prihodnosti, ki nas združuje. Ta čas je zdaj," je še povedal prvi mož svetovne organizacije.

Slovensko delegacijo na konferenci vodi veleposlanik Andrej Logar, vodja stalnega predstavništva Slovenije pri ZN-u v Ženevi.

Prvo konferenco ZN-a o rasizmu pred osmimi leti v južnoafriškem mestu Durban so zaznamovale antisemitske izjave nekaterih nevladnih organizacij. Nekatere države so tudi (neuspešno)poskušale izenačiti sionizem z rasizmom.

Izrael odpoklical veleposlanika
V protest zaradi Ahmadinedžadove prisotnosti na konferenci je Izrael iz Švice odpoklical svojega ambasadorja. Jeruzalem je jezen, ker se je švicarski predsednik Hans-Rudolf Merz v nedeljo sešel z Ahmadinedžadom, ki je v preteklosti podvomil o holokavstu in pozval, naj se "Izrael izbriše iz zemljevida".

Tudi dan spomina na žrtve holokavsta
Dan začetka konference o rasizmu sovpada z dnevom spomina na žrtve holokavsta v Izraelu. "Šest milijonov naših ljudi je bilo umorjenih med holokavstom. Na žalost se tega niso vsi naučili," je dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu. Odnosi med Izraelom in Švico so se ohladili že lani, ko se je Izrael pritožil zaradi švicarskega nakupa naravnega plina od Irana.

T. V./M. R.

Protest na konferenci o rasizmu