Letalska družba FlyDubai v skladu z odločitvijo oblasti ukinja lete v Katar in iz njega. Foto: Reuters
Letalska družba FlyDubai v skladu z odločitvijo oblasti ukinja lete v Katar in iz njega. Foto: Reuters
Doha
Štiri države so izrekle ostre obtožbe proti Katarju, ta se nanje še ni odzval. Foto: Reuters
Bahrajn
Bahrajn Katarju očita, da se vmešava v notranje zadeve. Na sliki je znameniti spomenik v Manami, okoli katerega so se leta zbirali protivladni protestniki. Njihov upor so oblasti zatrle tudi s pomočjo vojske Savdske Arabije, spomenik pa so porušile. Foto: EPA

Savdska Arabija, Bahrajn in ZAE so ob tem katarskim rezidentom in obiskovalcem dali dva tedna časa, da zapustijo njihove države, Katar pa so tudi izločili iz koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, ki izvaja vojaške operacije v Jemnu.

Savdska Arabija je zaprla svoje meje in prekinila zračne, morske in kopenske vezi s Katarjem, BBC navaja poročanje državne savdske tiskovne agencije SPA. Kot navajajo savdske uradnike, so se za prekinitev stikov odločili, ker "želijo zaščititi svojo nacionalno varnost pred nevarnostmi terorizma in ekstremizma". Ob tem SPA navaja izjavo savdskih oblasti, da "Katar podpira več terorističnih in sektaških skupin, ki želijo destabilizirati regijo, med njimi Muslimansko bratovščino, Islamsko državo in Al Kaido, ter nenehno promovira njihova sporočila skozi svoj medij". Kot poroča Reuters, se to nanaša na poročanje Al Džazire, ki je v lasti katarske države.

Na savdsko-katarski meji naj bi obtičalo na tisoče tovornjakov s hrano. Meja s Savdsko Arabijo je edina kopenska meja Katarja, ki je odvisen od zalivskih držav. Okoli 80 odstotkov hrane pridobi namreč prek večjih arabskih sosed. V Katarju, državi z 2,5 milijona prebivalcev, se bojijo pomanjkanja osnovnih potrebščin, številni ljudje pa so začeli delati zaloge hrane in drugih potrebščin.

ZAE in Savdska Arabija so ustavili izvoz belega sladkorja v Katar, kar bi lahko prizadelo tamkajšnje potrošnike v času islamskega svetega meseca ramazan, ko je povpraševanje veliko. A ZAE in Savdska Arabija, skupaj z Egiptom, bi lahko bili tudi tarča povračilnih ukrepov, saj so zelo odvisne od katarskega utekočinjenega zemeljskega plina.

Savdske oblasti so v izjavi Katar obtožile tudi, da podpira oborožence v večinsko šiitski regiji Katif na vzhodu Savdske Arabije in v Bahrajnu, za katerimi naj bi stal Iran. Tudi Egipt je zaprl svoj zračni prostor in pristanišča za katarski promet, je sporočilo egiptovsko zunanje ministrstvo.

Egipt je katarskemu veleposlaniku v Kairu sporočil, da mora v 48 urah zapustiti državo. Katarskega veleposlanika so danes pozvali na zunanje ministrstvo, kjer so mu predali sporočilo, v katerem piše, da se je končal njegov mandat v Egiptu. Za recipročni ukrep se je potem odločil tudi Katar. Egiptovskemu odpravniku poslov v Dohi so dejali, da mora v 48 urah zapustiti državo.

ZAE: Diplomati imajo 48 ur časa za odhod
Združeni arabski emirati so dali katarskim diplomatom 48 ur časa, da zapustijo državo. Abu Dabi Doho obtožuje, da "podpira in financira terorizem, ekstremizem in sektaške organizacije", BBC navaja poročanje tiskovne agencije WAM. Kot poroča Reuters, letalska družba Etihad Airways s torkom ukinja lete v Doho in iz nje, enako je napovedala dubajska letalska družba FlyDubai. Lete v Katar sta ustavili tudi savdska letalska družba Saudi Arabian Airlines in dubajska družba Emirates.

Bahrajn prekinja vezi s Katarjem, ker Doha "pretresa varnost in stabilnost Bahrajna in se vmešava v njegove zadeve", poroča tamkajšnja državna tiskovna agencija.

Četverici držav sta se pridružila še Libija oziroma njena vzhodna vlada in Jemen, ki je ob tem pozdravil izločitev Katarja iz koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, ki izvaja vojaške operacije v Jemnu. "Katarska praksa sodelovanja s hutijevskimi milicami in podpiranjem ekstremističnih skupin je jasna," je v izjavi sporočila vlada.

Katar: Odločitev je neupravičena
Katarski zunanji minister je v odzivu na potezo štirih držav dejal, da obžaluje njihovo odločitev, ki je po njegovih besedah "neupravičena". Ob tem je dejal, da je v ozadju njihovih ukrepov želja po nadzoru Katarja oz. "političnem skrbništvu", kar je kršitev katarske suverenosti. Po njegovih besedah se Katar spopada s kampanjo laži, ki vključuje tudi popolno potvarjanje dejstev, z njo pa mu želijo škodovati. Dejal je, da Katar spoštuje suverenost drugih držav in se ne vmešava v njihove notranje zadeve, hkrati pa ostaja zavezan ustanovni listini Sveta za sodelovanje v Zalivu (Gulf Cooperation Council, območna organizacija, ki združuje Bahrajn, Kuvajt, Oman, Katar, Savdsko Arabijo in Združene arabske emirate).

Katarska letalska družba Qatar Airways je prek svoje spletne strani sporočila, da ukinja vse lete v Savdsko Arabijo.

Iran spominja na Trumpov obisk Riada
Iran, nasprotnik Savdske Arabije, ki naj bi bil po poročanju Reutersa prava tarča ukrepov zalivskih držav, je sporočil, da za zadnjimi dogodki stoji Trumpov obisk Riada prejšnji mesec, vse strani pa pozval, naj presežejo razlike.

ZDA poziva države, naj poskušajo premostiti razlike
Ameriški zunanji minister Rex Tillerson je v odzivu na odločitev štirih držav dejal, da ne pričakuje, da bo to pomembno vplivalo na boj proti t. i. Islamski državi. "Ne pričakujem, da bo to imelo kakšen pomemben vpliv, če sploh, na enoten boj proti terorizmu v regiji in svetu," je Tillerson dejal med obiskom v Avstraliji. Ob tem je države, ki tvorijo Svet za sodelovanje v Zalivu, naj poskušajo premostiti razlike. V Katarju je sicer veliko ameriško oporišče.

Tokratni ukrepi so veliko strožji kot leta 2014, ko so Savdska Arabija, Bahrajn in Združeni arabski emirati umaknili svoje veleposlanike iz Katarja. Takrat so države ohranile prometne oz. potovalne povezave, Katarcev pa niso izgnale.

Arabske države proti Katarju
Arabske države proti Katarju