Foto:
Foto:
Generalna skupščina
Generalna skupščina ZN-a bo razpravljala in glasovala o srbski resoluciji. Foto: EPA
Meddržavno sodišče
Srbija v svoji resoluiji zahteva, da Meddržavno sodišče (ICJ) poda svoje mnenje o (ne)zakonitosto kosovske razglasitve neodvisnosti.

Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je enoglasno odločitev Generalnega komiteja Združenih narodov, da na dnevni red Generalne skupščine uvrsti zahtevo Srbije o posvetovalnem mnenju Meddržavnega sodišča, označil za velik uspeh, a opozoril, da je za veselje še prekmalu. Z njim se je strinjal tudi srbski predsednik Boris Tadić, ki meni, da je izid glasovanja v GS-ju o resoluciji negotov.

Premislila si je tudi Velika Britanija
"To je velika diplomatska zmaga, vendar ni dokončna. Prava zmaga bo dobiti večino v Generalni skupščini," je dejal Jeremić in razložil, da je Srbiji uspelo prepričati 28 članic Generalnega komiteja ZN-a, tudi tiste, ki so priznale enostransko razglasitev neodvisnosti Kosova. Vodja srbske diplomacije je povedal, da je bila razprava v Generalnem komiteju "zelo iskra" in da je bil sestanek "eden redkih, na katerem se ni vnaprej vedelo, kako bo kdo glasoval". Za diplomatsko zmago Srbije je bila odločilnega pomena podpora nekaterih držav - med njimi so še posebej izstopale Španija, Argentina in Egipt - srbski inicitivi. Proti uvrstitvi srbske resolucije na dnevni red GS-ja je bila sprva Velika Britanija, ZDA pa uvrstitvi nekoliko presenetljivo niso nasprotovale. Ko je na koncu v svojem nasprotovanju ostala osamljena, je svoje mnenje spremenila tudi Velika Britanija. Kdaj bo srbski predlog resolucije prišel na dnevni red 63. zasedanja GS-ja, še ni znano.

Srbska pobuta ogroža približevanje EU-ju
Francoski veleposlanik v ZN-u je ocenil, da pobuda Beograda v ZN-u ne pomaga prizadevanjem o hitrejši evropski integraciji Srbije. "Jasno je, da EU-ju ta pobuda ni ravno v pomoč. V trenutku, ko se vsi posvečamo pospeševanju procesa integracije Srbije v EU, srbska pobuda ustvarja turbulenco, ki temu procesu ne pomaga. Lahko dodam, da razumemo težave Srbije in njihovo pravico, da sprožijo katero koli vprašanje pred Generalno skupščino", je razložil Jean Morris Riper in dodal, da v EU-ju potekajo pogovori o srbski iniciativi, saj želi evropska povezava glasovati enotno o resoluciji.

"Srbija do Kosova vodi pravo politiko"
Goran Bogdanović, minister za Kosovo in Metohijo, meni, da je uvrstitev srbske resolucije na dnevni red GS-ja dokaz, da Srbija do Kosova vodi pravo politiko, še posebej na mednarodni politični sceni. "To je sporočilo kosovskim Srbom, da srbska vlada ne sedi križem rok in da ni sprejela enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova, hkrati pa sporočilo nejevernim Tomažem v Srbiji, da vlada ni opustila boja za Kosovo in Metohijo." Končni cilj srbske vlade je, da se vprašanje statusa Kosova vrne za pogajalsko mizo, je dejal.

Nikolić bi tožil države
Večina srbskih politikov se strinja, da je Beograd dosegel velik diplomatski uspeh in da obstaja možnost, da GS srbsko resolucijo podpre, da pa bo to zaradi nasprotovanja nekaterih držav zelo težko. Zadovoljen je tudi Tomislav Nikolić, vodja poslanske skupine Naprej, Srbija, ki pa je šel še korak dlje od predlagane srbske resolucije in predlagal, da Srbija toži katero od zahodnih države na njenem sodišču, ker je priznala neodvisnost Kosova.

Rešitev le med Beogradom in Prištino
Predsednik LDP-ja Čedomir Jovanović je odločitev Generalnega komiteja pričakoval, pri tem pa opozoril, da kosovsko vprašanje ni nastalo v ZN-u in se zato v svetovni organizaciji tudi ne more reševati. Ponovil je stališče svoje stranke, da je rešitev kosovskega statusa mogoča le z dogovorom med Beogradom in Prištino.

T. V.