Sojenje Karadžiću poteka že pet let. Foto: EPA
Sojenje Karadžiću poteka že pet let. Foto: EPA
Srebrenica
Karadžića bremenijo etničnega čiščenja v Srebrenici. Foto: EPA

"Politika etničnega čiščenja je v celoti povezana s Karadžićem kot gonilno silo," je zatrdil.

Kot je pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije še dejal tožilec, je Karadžićeva krivda za genocid brez dvoma dokazana. Več sto prič in skoraj 50.000 strani dokumentov dokazuje, da je želel 69-letni Karadžić brezpogojno uresničiti svoj načrt o "etnično čisti srbski državi".

"Tragedije, vsaka posebej, so njegova krivda," je sodnikom še dejal Tieger. Skupaj s pokojnim srbskim predsednikom Slobodanom Miloševićem in vojaškim poveljnikom bosanskih Srbov Ratkom Mladićem je Karadžić po besedah tožilca želel v BiH-u z območij, kjer so živeli Srbi, odstraniti vse Bošnjake in Hrvate.

Pred dvema letoma je Karadžić dejal, da bi moral biti zaradi dogodkov med državljansko vojno namesto obtožen nagrajen, ker je storil vse, kar je v človeški moči, da bi preprečil vojno.

Petletni proces
Karadžića so leta 2008 po 13 letih na begu kot zdravilca Dragana Dabića prijeli v predmestju Beograda. Sodni proces proti njemu poteka od leta 2009, obtožen pa je vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida.

Po pričakovanjih naj bi obsodbo sodišče izreklo konec prihodnjega leta. Tako tožilec kot obramba imata za sklepne besede na voljo 10 ur. Po pričakovanjih naj bi Karadžić svojo sklepno besedo imel v sredo ali četrtek.

Sklepno besedo tožilstva so na galeriji spremljale tudi predstavnice društva Matere Srebrenice, ki zastopa žrtve genocida v Srebrenici, kjer so vojaške sile bosanskih Srbov ubile skoraj 8.000 moških in dečkov.

"Pričakujemo, da bo Karadžić obsojen na dosmrtno ječo, da bo sodišče odločilo, da je kriv, ne samo genocida v Srebrenici, pač pa tudi genocidov v drugih mestih," je dejala tiskovna predstavnica društva Munira Subašić.