V vojni je umrlo več kot 6.600 otrok. Foto: EPA
V vojni je umrlo več kot 6.600 otrok. Foto: EPA
Sirski vojak
Sirskim vladnim vojakom pomagajo šiitski borci iz sosednjega Libanona in Irana. Foto: EPA

Preiskava Sveta ZN-a za človekove pravice je pokazala, da so ukazi za vojne zločine prišli z najvišjih ravni, tudi od predsednika Al Asada. Komisarka ZN-a za človekove pravice Navi Pillay je povedala, da so v njenem uradu med preiskavo vojnih zločinov v Siriji pripravili seznam odgovornih.

Po besedah Pillayeve so zbrali ogromno dokazov za vojne zločine in zločine proti človeštvu, za kar so odgovorni najvišji organi vlade in predsednik države. To je prvič, da je Svet ZN-a tako neposredno obtožil Al Asada odgovornosti za vojne zločine.

Preiskava je že predtem pokazala, da so uporniki proti Al Asadovemu režimu odgovorni za zlorabe človekovih pravic.

Observatorij postregel s številkami žrtev
Po zadnjih podatkih opozicijskega Sirskega observatorija za človekove pravice je od začetka državljanske vojne marca leta 2011 v Siriji umrlo najmanj 125.835 ljudi, od tega 6.627 otrok.

Observatorij s sedežem v Londonu in mrežo aktivistov v Siriji je sporočil, da je bilo v spopadih ubitih 27.746 upornikov, med njimi več kot 6.000 tujih borcev.

Število je verjetno veliko večje, saj uporniki skrivajo število v spopadih ubitih kolegov, še posebej z Al Kaido povezani uporniški skupini Fronta Al Nusra in Islamska država Iraka in Levanta, je povedal vodja observatorija Rami Abdelrahman.

Med vladnimi silami in milicami, ki podpirajo režim Al Asada, je observatorij naštel 50.430 žrtev, a tudi tukaj bi lahko bilo število višje.

"Obstaja še najmanj 40.000 mrtvih borcev, a jih nismo vključili v število žrtev, saj njihovi primeri niso bili dovolj dobro dokumentirani," je še pojasnil Abdelrahman.

Od protesta do vojne
Sprtima stranema so se med vojno pridružili številni borci in milice iz soseščine. Medtem ko so sunitski borci borijo na strani uporniških sil, pa različne šiitske sile podpirajo režim Al Asada, ki pripada alavitski šiitski manjšini.

Krvav konflikt v Siriji se je na krilih ljudskih vstaj arabske pomladi najprej začel kot miroljuben protest proti štirim desetletjem vladavine Al Asadove družine. Po silovitem odzivu varnostnih sil so se množični protesti sprevrgli v oborožen upor, ki je pridobil še sektaške razsežnosti.

Observatorij je generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna in mednarodno skupnost pozval, da okrepita napore za končanje krvave morije na sirskih tleh.