Borisa Nemcova so konec februarja v hrbet ustrelili v središču Moskve v neposredni bližini Kremlja, ko se je z dekletom vračal domov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Borisa Nemcova so konec februarja v hrbet ustrelili v središču Moskve v neposredni bližini Kremlja, ko se je z dekletom vračal domov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Dadajev
Zaur Dadajev je bil obsojen v nedeljo skupaj z Anzorjem Gubaševom, ki je delal za zasebno varnostno podjetje v Moskvi. Oba sta bila pridržana skupaj s še tremi osumljenci. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Prijatelj Nemcova in vodja opozicijskega gibanja Solidarnost Ilja Jašin je za britansko mrežo BBC povedal, da je skupini strokovnjakov uspelo zbrati večino materiala, ki ga je zbral Nemcov, čeprav so oblasti po njegovem umoru zasegle njegov računalnik in dokumente.

Drugih podrobnosti ni povedal, po navedbah BBC-ja pa bodo v njem verjetno objavljeni podatki o ruskih žrtvah v ukrajinskem konfliktu. Gre za izredno občutljivo vprašanje, saj je bilo napadenih že več novinarjev, ki so preiskovali to vprašanje. Ruski predsednik Vladimir Putin je umor obsodil in obljubil, da bodo poiskali njegove morilce.

Priznanje pod prisilo?
Boris Nemcov je bil ubit 27. februarja v središču Moskve blizu Kremlja.

Oblasti so zaradi vpletenosti v umor aretirale več ljudi z območja Kavkaza, kar naj bi kazalo na vpletenost islamistov. Nekdanji častnik čečenske policije Zaur Dadajev, ki je priznal sodelovanje v umoru, naj bi to storil zaradi mučenja.

Umor pretresel Rusijo
Član ruskega sveta za človekove pravice Andrej Babuškin je dejal, da je med obiskom glavnega osumljenca v zaporniški celici na njegovem telesu videl številne rane. Nemcova so konec februarja v hrbet ustrelili v središču Moskve v neposredni bližini Kremlja, ko se je z dekletom vračal domov. Zanj so bile usodne štiri krogle. Njegov umor je pretresel Rusijo. Pristojne oblasti so do zdaj aretirale pet osumljencev, dva so uradno obtožili umora Nemcova.

Kijev in Zahod obtožujeta Rusijo, da na vzhodu Ukrajine pomaga proruskim separatistom z vojsko in orožjem. Moskva to zanika in vztraja, da gre za ruske prostovoljce.