Časi, ko so se voditelji v lahkotnih oblačilih nastavljali fotografom med sproščenimi klepeti v dragih restavracijah ali drug drugega vabili na razkošne dopuste, so preteklost. Letos je vse v znamenju varčevanja. Foto: EPA
Časi, ko so se voditelji v lahkotnih oblačilih nastavljali fotografom med sproščenimi klepeti v dragih restavracijah ali drug drugega vabili na razkošne dopuste, so preteklost. Letos je vse v znamenju varčevanja. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy in Carla Bruni
Sprehajanje med piramidami na obrobju Kaira z novo ljubeznijo pod rokah je za Nicolasa Sarkozyja le še bled spomin, saj si takšnih počitnic tokrat zaradi pritiska javnosti ne more več privoščiti. Foto: EPA
Andrius Kubilius
Litovski premier Andrius Kubilius si je že lani z ženo Rasa privoščil kolesarski potep do poljske meje. Foto: EPA

Podobno kot slovenski premier Borut Pahor, ki bo svoj prvi dopust na premierskem stolčku preživel v slovenski in hrvaški Istri - trenutno je na Brionih, kjer bo ostal nekaj dni, so tudi druge pomembne glave Evropske unije tokrat precej skromne pri svojih poletnih počitnicah, saj se zdi, da želijo poslati skupno sporočilo Evropejcem, da naj bo poletje čas skromnosti, zmernosti in varčevanja. "V politiki se vse vrti okoli simbolike in tudi letni dopust pri tem ni izjema," je v pogovoru za Financial Times dejal direktor francoskega javnomnenjskega instituta Ifop Frederic Dabi.

Berlusconi bo dopust preskočil
Najostrejši do sebe je bil letos, zanimivo, prav tisti premier, ki je znan po namakanju v svoji vili, radoživosti in sproščenosti. Italijanski premier Silvio Berlusconi je namreč javnosti dejal, da se bo svojim poletnim počitnicam tokrat v celoti odpovedal, hkrati pa Italijane pozval, naj se odločijo za dopust znotraj meja domovine.

S čustvenim televizijskim nagovorom, ki so ga podkrepile podobe italijanskih narodnih parkov in spomenikov, je med sodržavljani sprožil kar precej začudenja - pa tudi posmeha. Kot je dejal Marco Magnifico, podpredsednik italijanske organizacije za zaščito dediščine, je ironija tega poziva v tem, da je vlada v sklopu varčevalnih ukrepov pred kratkim precej zmanjšala sredstva za ohranjanje zgodovinskih znamenitosti.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki se je o pomembnosti izbire dopusta veliko naučil pred tremi leti, ko se je znašel pod plazom kritik zaradi razvajanja na jahti milijonarja Vincenta Bolloreja, bo tokrat nekoliko skromnejši, nikakor pa ne skromen. Z ženo Carlo Bruni bo odšel v letovišče Cap Nègre na francoski rivieri, ki sicer velja za kraj, kamor se hodijo namakat bogati in slavni. Premier Francois Fillon pa bo vseeno pokukal "čez planke", odšel bo v Toskano v Italiji.

Povsem drugačna zanimanja ima nemška kanclerka Angela Merkel, ki ima raje svež gorski zrak. Z možem se bo tako sprehajala po gorah in dolinah Južne Tirolske.

Kakšna Španija, domači Cornwall!
Tudi vodilni britanski politiki letos pazijo na to, da ne bi bili videti preveč razsipni in da ne bi izpadli domišljavi. Konservativni premier David Cameron se bo na svoj prvi premierski dopust odpravil le nekaj ur stran od Londona, v slikovito pokrajino Cornwall na jugozahodu Anglije, kjer bi prav lahko srečal Eda Millibanda, glavnega kandidata za novega predsednika opozicijskih laburistov. Cameron je sicer prejšnja leta za dopust izbiral vročo Španijo, tokrat pa je tudi svoje ministre prosil, naj jih ne premamijo eksotične destinacije.

Ameriški predsednik Barack Obama, ki prav danes praznuje 49. rojstni dan, bo osebni praznik preživel sam in delavno v Chicagu, saj žena Michelle in mlajša hči Sasha odhajata na počitnice v špansko letovišče Marbella, starejša hči Malia pa je na šolskem taboru. Marbello, ki si od obiska obeta veliko, so preplavili plakati v barvah ameriške zastave z napisom "Dobrodošla, družina Obama! Hvala, ker ste izbrali Marbello!" Gre za zasebne počitnice, na katerih bodo Michelle in Sashi družbo delali dolgoletni družinski prijatelji. Vsa družina Obama pa bo nato naslednji konec tedna skupaj na oddihu v Mehiškem zalivu, v bližini katastrofalnega naftnega razlitja.

Dopust "po kapljicah"
Nič kaj rožnat gospodarski položaj države bo vplival tudi na proste dni španskega premierja Joseja Luisa Zapatera, ki tokrat v primerjavi z lanskim letom ne bo užival v kraljevi poletni rezidenci na otoku Lanzarote na Kanarskih otokih, pač pa si bo v avgustu privoščil le en prosti konec tedna z družino na njihovem posestvu severno od Madrida, in še enega v državni rezidenci ob morju. Zgodilo se bo tudi prvič v njegovem mandatu, ki ga je začel leta 2004, da se bo odpovedal daljšemu letnemu dopustu z ženo in dvema hčerama.

Zdrav duh v zdravem telesu
Glede na to, da se je vsa Evropska unija ukvarjala z reševanjem Grčije pred bankrotom, je bilo pričakovati, da se bo tudi grški premier George Papandreou v znak solidarnosti s težkim položajem ljudi odpovedal dopustu. To je tudi storil, saj misli le na nove varčevalne ukrepe, ki jih od "bolnice" zahtevata Evropska unija in Mednarodni denarni sklad.

Zaradi kupa obveznosti si poletnih počitnic ne bosta privoščila niti poljski in češki predsednik, pohvale za najbolj zdrav odmor pa si vsekakor zasluži litovski premier Andrius Kubilius, veliki ljubitelj kolesarstva, ki je v nedeljo uspešno končal 700 kilometrov dolgo kolesarsko pot po Belorusiji, za katero je potreboval sedem dni.