Med spopadi vladnih sil DR Kongo in uporniške skupine M23 je samo od aprila letos z vzhodnega območja države zbežalo pol milijona upornikov. Foto: EPA
Med spopadi vladnih sil DR Kongo in uporniške skupine M23 je samo od aprila letos z vzhodnega območja države zbežalo pol milijona upornikov. Foto: EPA

Poleg izbruha virusa kolere je vzhodni del Demokratične republike Kongo znova zavit v nasilje, saj se pripadniki uporniške skupine M23 brutalno znašajo nad prebivalci.

Pripadniki uporniškega gibanja M23 pod vodstvom tutskega generala Bosca Ntaganda posiljujejo mladoletnice in starejše ženske, koljejo prebivalce in še naprej novačijo otroke in jih pošiljajo v boj, poroča britanska humanitarna organizacija Oxfam.
Spopadi na vzhodnem delu Konga trajajo od leta 1994, ko je na območje zaradi vojne s Tutsiji v Ruandi pribežalo milijon Hutujev. Večina pripadnikov M23 naj bi bili dezerterji iz kongovske vojske, njihov motiv pa naj bi bil nadaljevanje obračuna Tutsijev s Hutuji.

Humanitarne organizacije imajo zavezane roke
Oxfam tudi opozarja, da se je v državi znova pojavil virus kolere, zaradi nasilja pa človekoljubne organizacije prizadetih območij ne morejo oskrbeti z medicinsko pomočjo.

Ob vrhu prihajajočega regionalnega vrha afriških držav v ugandski prestolnici Kampala se bosta sestala predsednika Demokratične republike Kongo in Ruande Joseph Kabila in Paul Kagame, ki naj bi spregovorila tudi o krizi v vzhodnem delu DR Kongo. Humanitarna organizacija Oxfam je obe strani že pozvala, da naj bodo prioriteta pogovorov civilisti, ki jih je treba zaščititi.

Po poročilu Združenih narodov je v spopade na vhodu DR Kongo vpletena tudi sosednja Ruanda, ki naj bi podpirala in financirala uporniško skupino M23. Proti njihovemu voditelju Ntagandi, ki ga kličejo tudi Terminator, je Mednarodno sodišče v Haagu (ICC) izdalo nalog za aretacijo leta 2006.
Spomnimo. 10. julija letos je ICC obsodil nekdanjega vodjo kongovske milice Thomasa Lubango na 14 let zapora zaradi novačenja otrok vojakov med vojno v vzhodnem delu te druge največje afriške države.