Reševalci na kraju dogodka nudijo prvo pomoč rešenim talcem. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Reševalci na kraju dogodka nudijo prvo pomoč rešenim talcem. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Talci v kavarni
Kavarno je po več kot 15 urah zapustilo še nekaj talcev. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Talci v kavarni
Posnetki, ki jih je objavila avstralska televizija, prikazujejo talce z rokami na oknih, ki jih ugrabitelj, kot kaže, uporablja za živi ščit, v rokah pa držijo črno zastavo z arabskim napisom. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Man Haron Monis
Fotografija domnevnega ugrabitelja Mana Harona Monisa je bila narejena 10. novembra 2009, ko ga je sodišče obsodilo nezakonitih dejanj v sedmih točkah, saj je zlorabil storitve pošte za pošiljanje grozilnih pisem družinam avstralskih vojakov, ki so bili na misiji v tujini. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Sydney
V Sydneyju je stekla obsežna policijska akcija, v sklopu katere so zaprli del mesta, kjer je omenjena kavarna, izpraznili so pomembne stavbe, kot je znamenita opera, in več parkov, zaprli so več ulic in prekinili železniške povezave s tem delom mesta, enako pa velja tudi za zračni prostor nad njim. Foto: Reuters

Avstralska policija je sporočila, da je po oboroženi akciji - slišati je bilo streljanje in odjek ročnih granat - drama s talci v kavarni končana.

Do zob oborožene policijske enote so malo po polnoči po krajevnem času vdrle v sydneyjsko kavarno, v kateri je skoraj 16 ur iranski politični azilant zadrževal talce.

Avstralska policija je sporočila, da so bili v akciji ubiti trije ljudje, 34 let star moški, 38 let stara ženska in 50-letni napadalec Man Haron Monis, ki je leta 1996 pridobil politični azil in je bil na prostosti po plačilu varščine zaradi spolnih napadov in vpletenosti v umor svoje žene. Štirje ljudje so bili ranjeni. Talcev je bilo 17 in ne 40, kot smo ves čas poročali mediji. Policija je na tiskovni konferenci sporočila, da v kavarni niso našli sledi eksploziva.

TEHERAN OBSODIL DEJANJE
Teheran je že obsodil dejanje napadalca Mana Harona Monisa, ki je po navedbah zunanjega ministrstva tuje islamu: "Tako nečloveška dejanja in sprožanje strahu in panike v imenu usmiljenega islama ni na noben način opravičljivo."

Spomnimo: napadalec je ob 9.45 po krajevnem času vstopil v kavarno Lindt Chocolate Cafe, ki je v osrčju poslovnega dela mesta in blizu znamenite sydneyjske operne hiše. Poklical je tri lokalne medije in jim dejal, da v zameno za izpustitev talca zahteva izobešanje zastave Islamske države (IS) ter telefonski pogovor z avstralskim premierjem Tonyjem Abbotom. Prav tako je zatrdil, da je v sami kavarni nastavil dve bombi, še dve pa nekje v mestu.

Moški naj bi po navedbah prič nosil torbo in pištolo
"Videl sem ugrabitelja. Visok je, star približno 50 let. Oblečen je v belo srajco in črn jopič. Bil je zelo miren in se je samo sprehajal, " je dejal očividec. Dogodki so se začeli odvijati nekaj minut kasneje, ko je moški vstopil v kavarno.

Posnetki, ki jih je objavila avstralska televizija, prikazujejo talce z rokami na oknih, ki jih je ugrabitelj, kot kaže, uporabil kot živi ščit - v rokah so držali črno zastavo z arabskim napisom. Britanski časnik Telegraph je poročal, da napis na zastavi pomeni "Ni nobenega drugega boga kot je Alah, Mohamed pa je njegov prerok".

Specialne enote vdrle v kavarno
Le nekaj ur po začetku drame je iz kavarne priteklo pet talcev - pri tem ni znano, ali jih je ugrabitelj izpustil ali so se rešili sami. Približno 15 ur od začetka agonije pa je iz kavarne priteklo še nekaj talcev, nato pa so vanjo vdrli specialci.

Še pred tem je policija sporočila, da ji je uspelo vzpostaviti stik z ugrabiteljem, a je motiv njegovega dejanja še neznan.

V mestu je zavladala panika
Policija je takoj evakuirala vso soseščino, okolico kavarne so zaprli, obkolile so jo posebne policijske enote. Za Televizijo Slovenija je Slovenka Mateja Slobodnik, ki je bila ob začetku drame le 200 metrov stran in je bila evakuirana iz bližnje zgradbe, pojasnila: "Med potekom evakuacije je bil viden kaos med ljudmi. Imeli so dobro organiziran prevoz iz mesta. Javne povezave so bile zaprte."

Na vprašanje voditelja TV Dnevnika Dejana Ladike, ali se bo strah pred terorizmom v državi še povečal, je odgovorila: "To se že opazi, saj je na Twitterju nastala stran @IllRideWithYou, ki povezuje vse, tudi muslimane, ki nimajo takšnih načel, da stopijo skupaj. V narodu se bo videlo, da ne podpirajo takšnih dejanj, saj so Avstralci izredno miroljuben narod."

Avstralska policija naj bi identificirala ugrabitelja
Iranski politični azilant Man Haron Monis avstralski policiji ni tuje ime. Samooklicani šejk, ki je bil v preteklosti obsojen zaradi spolnega napada, je bil obsojen tudi zaradi kaznivega dejanja, saj je po pošti družinam avstralskih vojakov, ki so bili na misijah v Iraku, pošiljal grozilna pisma.

Abbot: Avstralska družba je mirna, odprta in velikodušna
Dramo je komentiral tudi avstralski premier Abbot, ki je dejal, da še ne vedo, kakšen je motiv napadalca in ali je ta političen, a da obstajajo indici, da je. "Cilj politično motiviranega nasilja je prestrašiti ljudi, da si ti ne bi več upali biti, kdor so. Avstralija je država miru in sprejemanja, tega ne sme spremeniti nič, zato vse Avstralce prosim, naj danes počnejo, kar bi počeli na navaden dan," je povedal Abbot.

Premier je že sklical krizni sestanek odbora za nacionalno varnost, izpraznili pa so tudi ameriško veleposlaništvo v Sydneyju. Abbot je že večkrat opozoril, da obstaja nevarnost, da bodo skrajneži napadli cilje v Avstraliji, saj je država zaveznica ZDA tudi v boju proti Islamski državi.

...