Na Kosovu se z drugim krogom končujejo prve volitve po razglasitvi neodvisnosti 17. februarja 2008. Foto: Reuters
Na Kosovu se z drugim krogom končujejo prve volitve po razglasitvi neodvisnosti 17. februarja 2008. Foto: Reuters
Hashim Thaci
Bodo škandali, ki so izbruhnili v zadnjih tednih, škodili PDK-ju premierja Thacija? Foto: Reuters

Volišča so se ob sedmi uri odprla v 21 od 36 mestih in občinah, kjer kandidati v prvem krogu 15. novembra niso zbrali vsaj 50-odstotne podpore. Svoje glasove lahko odda skoraj milijon volivcev.

Za pridobitev večine se potegujeta vladajoči Demokratska stranka Kosova (PDK) kosovskega premierja Hashima Thachija in Demokratska liga Kosova (LDK) kosovskega predsednika Fatmirja Sejdiuja. Kandidati PDK-ja, ki je v prvem krogu slavil v petih mestih, se za županska mesta potegujejo v 16 mestih, kandidati LDK-ja, ki že ima župana v dveh mestih, tudi prestolnici Prištini, pa v 12 mestih.

PDK zahteval končanje koalicije z LDK-jem
Volitve potekajo v senci krize med koalicijskima PDK-jem in LDK-jem. Ker se je LDK odločil, da bo za drugi krog volitev sklenil volilno koalicijo z Zavezništvom za prihodnost Kosova (AAK) nekdanjega premierja Ramusha Haradinaja, PDK zahteva prekinitev skoraj dveletne koalicije z LDK-ja. Razpad koalicije ni sledil zaradi pritiska predstavnikov mednarodne skupnosti v Prištini.

Zgoščenka z dokazi o domnevnem naročanju umorov
Vladni krizi je sledila še afera, ki bi lahko imela daljnosežne posledice. Predsednik kosovskega parlamenta Jakup Krasniqi je od poslanca opozicijske Demokratske lige za Dardanijo (LDD) Ganija Gecija dobil zgoščenko z domnevnimi ukazi o naročilih za umore. Te naj bi med letoma 2000 in 2006 naročili politiki PDK-ja. Tarča naj bi bili njihovi politični nasprotniki, predvsem vodilni predstavniki LDK-ja. Marca 2004 naj bi načrtovali bombni napad na hišo zdaj že pokojnega prvega kosovskega predsednika in voditelja LDK-ja Ibrahima Rugove.

Bllaca priznal 17 umorov
Ko se prah zaradi domnevnih dokazov o političnih umorih še ni polegel, je za novo razburjenje poskrbel Nazim Bllaca, nekdanji pripadnik Kosovske obveščevalne službe (SHIK). Prek medijev je priznal odgovornost za 17 umorov. Bllaco so aretirali, misija EU-ja na Kosovu (Eulex) pa je sprožila preiskavo.

Srbom po prvem krogu trije župani
Kljub močnemu nasprotovanju Srbije - Beograd je Kosovske Srbe pozval k bojkotu volitev - je bila volilna udeležba v prvem krogu okoli 45-odstotna. V občinah Gračanici, Klokotu in Ranilugu, kjer Srbi predstavljajo večino, so županska mesta osvojili trije Srbi.

Poostrena varnost
Za varnost med volitvami skrbi približno 4.000 policistov, potek volitev pa nadzoruje tudi več sto lokalnih in mednarodnih opazovalcev.