Thaci, ki ni mogel skriti zadovoljstva, se je po razglasitvi zmage zahvalil svojim volilvcem. Foto: EPA
Thaci, ki ni mogel skriti zadovoljstva, se je po razglasitvi zmage zahvalil svojim volilvcem. Foto: EPA
Priština
Lokalne volitve je zaznamovala dokaj nizka volilna udeležba. Foto: EPA

Demokratska stranka Kosova (PDK), ki jo vodi premier Hashim Thaci, naj bi zmagala v dvajsetih od skupno 36 občin, Demokratska zveza Kosova (LDK) predsednika Fatmirja Sejdiuja pa je zmagala v Prištini. Na volitvah je sodelovalo 74 strank, volilnih koalicij in državljanskih skupin - od tega 23, ki zastopajo kosovske Srbe - in neodvisni kandidati. Največ možnosti za zmago sta imeli ravno Thacijeva PDK in Sejdiujeva LDK.

Thaci navdušen nad zmago
"Zmaga PDK-ja predstavlja referendum o dobri vladi na Kosovu," je po prvih volitvah, odkar je Kosovo razglasilo neodvisnost februarja lani, povedal premier Thaci. Ob tem je več podpornikov proslavljalo volilno zmago in skandiralo njegovo ime.

Koalicijski partner v vladi, LDK naj bi prepričljivo zmagal v Prištini, kjer živi približno četrtina vseh prebivalcev Kosova. Stranka je prejela tako župansko mesto kot tudi absolutno večino v mestni skupščini. "To je bil dober dan za LDK," je v imenu stranke po razglasitvi izidov povedal strankin podpredsednik Lufti Haziri. LDK je pomembne volilne izide dosegel tudi v drugih občinah na Kosovu.

Nizka volilna udeležba, volitve brez kršitev
Nedeljske volitve na Kosovu je zaznamovala relativno nizka volilna udeležba, pri tem pa je bila presenetljivo visoka udeležba srbske manjšine, ki ni upoštevala poziva Srbije, ki Kosovske neodvisnosti ne priznava, k bojkotu. Svoj glas je oddalo približno 45 odstotkov od skupno skoraj milijon in pol volilnih upravičencev.

Za varnost na volitvah je skrbelo 5.000 kosovskih policistov, volitve pa je nadzorovalo tudi 180 mednarodnih in 2.400 kosovskih opazovalcev. Volitve so potekale tudi bolj ali manj mirno in brez večjih težav, poročajo o le nekaj manjših nepravilnostih.

Drugi krog volitev, ki bo potreben v tistih občinah, kjer nobeden od kandidatov ne bo dobil več kot 50-odstotne podpore v prvem krogu, bo 13. decembra.