Hashim Thaci ob oddaji svojega glasu v volilno skrinjico. Foto: Reuters
Hashim Thaci ob oddaji svojega glasu v volilno skrinjico. Foto: Reuters

Gotovo ne bom šel na volitve, ker ne priznam te države. Moja država je Srbija. Če bi bile volitve v Srbiji, bi se jih udeležil. Noben Srb, ki živi na Kosovu, ne bi smel iti na te volitve.

Srbski prebivalec Kosova o volilni udeležbi.

Seveda so volitve pomembne. To je temelj demokracije. Opravila bom državljansko dolžnost in šla na volitve.

Prebivalka Kosova o volilni udeležbi.
Kosovo volitve

Volitve so potekale v prestolnici Priština ter Gračanici, Ranilugom in Klokotom in treh novih občinah z večinskim srbskim prebivalstvom. Volivci izbirajo kandidate za 36 mest.

1,4 milijona volilnih upravičencev
Okoli 2.000 volišč se je zaprlo ob 19. uri. Prvi rezultati naj bi bili znani že zvečer. Za podporo okoli 1,4 milijona volilnih upravičencev se poteguje 74 strank, volilnih koalicij in državljanskih skupin, od tega 23, ki zastopajo kosovske Srbe, in neodvisni kandidati. Največ možnosti za zmago naj bi imela stranka kosovskega premierja Hashima Thacija Demokratska stranka Kosova (PDK) in Demokratska zveza Kosova (LDK) kosovskega predsednika Fatmirja Sejdiuja.

Premier Thaci je volil v Prištini. Volitve je označil za "najpomembnejši dogodek po razglasitvi samostojnosti". "Danes potrjujemo, da si naša država zasluži samostojnost in ima evropsko perspektivo," je še dodal.

Vlada v Prištini je odločena, da bodo volitve svobodne in pravične ter da bodo v njih lahko sodelovali tako kosovski Albanci kot Srbi. Varnost je poostrena, še posebej na območjih, kjer živijo Srbi. Nekateri Srbi se bojijo, da jih bodo napadli drugi Srbi, če se bodo udeležili volitev. Za varnost skrbi okoli 5.000 kosovskih policistov.

Volitve nadzoruje 2.400 kosovskih in 180 mednarodnih opazovalcev.

Srbija pozivala k bojkotu
Po pričakovanjih naj bi bila volilna udeležba okoli 40-odstotna. Večina Srbov naj bi upoštevala poziv Beograda k bojkotu volitev. K bojkotu je pozvala tudi ena od albanskih opozicijskih strank, ki meni, da bodo volitve dale preveč moči občinam, nekatere od teh pa bi lahko končale v rokah Srbov.

"Gotovo ne bom šel na volitve, ker ne priznam te države. Moja država je Srbija. Če bi bile volitve v Srbiji, bi se jih udeležil. Noben Srb, ki živi na Kosovu, ne bi smel iti na te volitve," je dejal prebivalec Kosova. Kljub temu pa se je volitev udeležilo nekaj predstavnikov srbske manjšine, ki so tako ignorirali poziv Srbije k bojkotu.

Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je ob tem dejal, da Srbija ne priznava volitev, ki jih organizira "tako imenovana Republika Kosovo", vendar pa se ne bodo "maščevali" Srbom, ki na volitvah sodelujejo. "Kosovo je sestavni del Srbije in vedno bo tako," je bil odločen Jeremić.

Vodja Srbov na Kosovu in kandidat za župana v srbski enklavi Caglavica na obrobju Prištine Momčilo Trajković pa je ob oddaji glasu dejal, da je to dejanje znak boljših časov za srbsko manjšino na Kosovu, ki je od leta 1999 številčno močno upadla. Na Kosovu, večinoma v enklavah, po ocenah živi okoli 100.000 Srbov.

Volilna udeležba je bila v občinah južno od Kosovske Mitrovice in z večinskim srbskim prebivalstvom do 14. ure med 10 do 12 odstotkov. Na lokalnih volitvah pred dvema letoma se je volitev udeležil manj kot odstotek kosovskih Srbov. Po navedbah opazovalcev so tokratne volitve potekale mirno in brez večjih nepravilnostih.

Sejdiu poziva k udeležbi
"Ta nedelja bi morala svetu pokazati, da je Kosovo stabilna država, ki v regiji zagotavlja mir in stabilnost," je državljane k udeležbi na volitvah pozval predsednik Sejdiu v upanju, da bi miren potek ter svobodne in pravične volitve več držav prepričalo v priznanje Kosova, ki je neodvisnost razglasilo februarja 2008.

Za varnost na volitvah skrbi okoli pet tisoč kosovskih policistov, volitve pa nadzoruje 180 mednarodnih in 2400 kosovskih opazovalcev. Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu je v petek državljanom sporočil, da volitve niso pomembne samo za prihodnost Kosova, vendar so pomemben izpit za nadaljnjo integracijo Kosova v Evropsko unijo, zvezo Nato in druge mednarodne institucije. Hkrati je pozval vse kosovske volivce, naj se udeležijo volitev

V občinah, kjer noben kandidat ne bo dobil več kot 50-odstotne podpore, bo drugi krog volitev potekal 13. decembra.

Gotovo ne bom šel na volitve, ker ne priznam te države. Moja država je Srbija. Če bi bile volitve v Srbiji, bi se jih udeležil. Noben Srb, ki živi na Kosovu, ne bi smel iti na te volitve.

Srbski prebivalec Kosova o volilni udeležbi.

Seveda so volitve pomembne. To je temelj demokracije. Opravila bom državljansko dolžnost in šla na volitve.

Prebivalka Kosova o volilni udeležbi.
Kosovo volitve