Homoseksualnost je v Ugandi prepovedana in je zanjo zagroženo do 14 let zapora. Foto: EPA
Homoseksualnost je v Ugandi prepovedana in je zanjo zagroženo do 14 let zapora. Foto: EPA

"Kesajte se. Še živali ločijo med moškim in žensko," je na pogrebu v četrtek umorjenega Davida Kata dejal anglikanski duhovnik Thomas Musoke in homoseksualnost označil za "hudiča". Homoseksualce je posvaril, da jih bo doletela usoda prebivalcev Sodome in Gomore, nato pa so mu udeleženci pogreba preprečili nadaljnje govoričenje in s prizorišča ga je pospremila policija.

Pogreb v Katovi rojstni vasi, ki se ga je udeležilo več sto ljudi, je naprej vodil izobčeni duhovnik, ki je v preteklosti ljudi pozival k spoštovanju pravic homoseksualcev. Številni pripadniki ugandske gejevske in lezbične skupnosti so na pogrebu nosili majice z napisi "Boj se nadaljuje", je poročal BBC.

Policija ne vidi povezave s spolno usmeritvijo Kata
Prijatelji so povedali, da je bil Kato z gorjačo pobit do smrti, medtem ko je policija zanikala, da bi bil umor povezan z njegovo homoseksualno usmeritvijo, ampak naj bi šlo za navaden rop. Do zdaj so v povezavi z umorom prijeli enega osumljenca, glavni osumljenec pa je še vedno na begu.

Na začetku leta je Kato zmagal na sodišču, kjer je tožil krajevno revijo, ki ga je na naslovnici skupaj še z nekaterimi drugimi izpostavila kot homoseksualca, zraven pa je bil naslov "Obesite jih". Urednik omenjene revije je zanikal, da bi pozivali k napadom na homoseksualce.