Prihodnji duhovniki naj bi se bolj zavedali pomena celibata. Foto: EPA
Prihodnji duhovniki naj bi se bolj zavedali pomena celibata. Foto: EPA

Visoki predstavnik Cerkve je dejal, da je niz preteklih spolnih škandalov privedel do ugotovitve, da je treba znova napisati vodila za bodoče duhovnike. S pomočjo testov naj bi izločili tiste kandidate za duhovnike, ki imajo globoko zakopane homoseksualne težnje. Med drugimi kriteriji, ki bodo kandidata izločili od posvetitve, so negotova spolna identiteta, čezmerna značajska rigidnost in močna nagnjenost k odvisnosti.

Prav tako bodo izločeni tisti, pri katerih se bo izkazalo, da imajo težave z osnovnim načelom celibata: torej za tiste, ki jim celibat predstavlja tako težko breme, da ogroža njihovo notranje ravnovesje. Med nasveti, ki jih podaja vodnik, je tudi priporočilo, da mora imeti duhovnik pozitiven odnos do svoje identitete. Dokument je odobril tudi papež Benedikt XVI., objavili pa so ga v četrtek, pri čemer so izrecno poudarili, da mora za tovrstno testiranje kandidat obvezno dati svoje soglasje.

Katoliško cerkev so v preteklih letih zamajali številni spolni škandali, med njimi tudi pedofilske afere, zaradi česar je Cerkev izplačala visoke odškodnine. Zaradi homoseksualnih spolnih igric so leta 2004 zaprli tudi semenišče v Avstriji.

C. R.