Vdor bi lahko vplival na delovanje vseh ameriških zveznih agencij. Foto: Reuters
Vdor bi lahko vplival na delovanje vseh ameriških zveznih agencij. Foto: Reuters
Kitajski heker
Ameriško zunanje ministrstvo preverja vse 'zunanje dejavnike', ki bi lahko bili vključeni v napad. Foto: Reuters
Hekerski vdor v službe ameriške vlade

Gre za enega najobsežnejših vdorov v računalniški sistem ameriške vlade do zdaj. Hekerji naj bi ukradli številke socialnega zavarovanja in tudi druge zasebne podatke uslužbencev. Vlada še ne ve, ali je bil namen vdora vohunstvo ali naj bi podatke uporabljali v komercialne namene, poroča Edvard Žitnik, dopisnik RTV Slovenija iz ZDA. Napad naj bi se zgodil aprila, dogodek pa že preiskuje Zvezni preiskovalni urad (FBI).

Vladni predstavniki z veliko gotovostjo trdijo, da gre tudi tokrat za vdor v računalniški sistem iz Kitajske, ne vedo pa, ali pirati delujejo po nalogu kitajske vlade. Administracija sicer ni uradno obtožila kitajskih piratov, ker bi morala v tem primeru razkriti svoje občutljive zaupne podatke, dodaja Žitnik. Članica ameriškega senatnega odbora za obveščevalne dejavnosti, republikanka Susan Collins iz države Maine, pa je zatrdila, da imajo zanesljive dokaze, da za vdorom in krajo podatkov stojijo kitajski hekerji.

Tudi podatki iz preteklosti
Urad za upravljanje z osebjem oziroma kadrovska služba zvezne vlade ZDA izvaja nadzor ozadja in preteklosti za 90 odstotkov vseh zveznih uslužbencev ZDA. To pomeni, da so hekerji prišli ne le do informacij o bančnih računih in drugih osebnih podatkih, ampak tudi o vseh informacijah iz preteklosti zveznih uslužbencev, med njimi ministrov in vohunov, kar je lahko zelo ustrezno za morebitno izsiljevanje. Hekerji so tako dobili dostop do številk socialnega zavarovanja uslužbencev, ocen njihovega dela in informacije o njihovi izobrazbi in tečajih.

Ameriška vlada se je na krajo podatkov odzvala s sporočilom vsem 2,7 milijona trenutno zaposlenim zveznim uslužbencem, da jim za 18 mesecev nadzorujejo račune in morebitno zlorabo drugih podatkov.

"Prehitro sklepanje je neodgovorno"
Kitajsko veleposlaništvo v Washingtonu je obtožbe, da so v ozadju napada kitajski hekerji, zavrnilo in zatrdilo, da se izredno trudijo v boju proti spletnemu kriminalu. "Prehitro sklepanje in obtoževanje ni le neodgovorno, ampak tudi neproduktivno," so sporočili.

"Hekerski napadi so običajno anonimni in čezmejni. Prav tako je težko najti vir," pa je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Hong Lei. Dodal je, da so tovrstne navedbe brez "podrobne preiskave in ob stalni uporabi besede 'mogoče' neodgovorne in nestrokovne".

To je bil že tretji vdor v vladne računalnike; lani so domnevno ruski pirati vdrli v sistem Bele hiše in zunanjega ministrstva in zasegli celo nekaj predsednikove elektronske pošte, ki pa naj ne bi bila, vsaj tako trdi vlada, zaupne narave. Lansko poletje pa naj bi poskušali kitajski hekerji ukrasti sezname vladnih uslužbencev, katerih delo je zaupne narave, ter agentov in znanstvenikov, ki delajo za ameriško vlado, še poroča Žitnik.

Hekerski vdor v službe ameriške vlade