Med osemdnevno izraelsko ofenzivo na Gazo je bilo uničenih več predorov. Foto: EPA
Med osemdnevno izraelsko ofenzivo na Gazo je bilo uničenih več predorov. Foto: EPA
Palestinci
Skozi predore Palestinci tihotapijo potrebščine, gorivo in tudi ljudi. Foto: EPA

Po poročanju očividcev so egiptovske oblasti vsaj tri predore načrtno napolnile z vodo, v enega pa tudi zabetonirale. 30 palestinskih delavcev, ki so opravljali vzdrževalna dela v enem izmed predorov, okoli 200 metrov stran od meje med Gazo in Egiptom, se je komaj rešilo pred vodo.

Egipt želi zaščititi svoje ljudi
Egiptovske varnostne sile so potrdile, da so projekt začele pred petimi dnevi. "Vodo v predore smo preusmerili iz ene izmed vodnih vrtin," je dejal neimenovani vir. Od lanskega avgusta, ko je v streljanju v bližini meje z Gazo umrlo 16 egiptovskih vojakov, je bilo uničenih več deset takšnih predorov. Kairo namreč trdil, da je po tej podzemni poti v njihovo državo vstopilo več napadalcev, ki so stregli po življenju Egipčanov, zato so se odločili za njihovo zaprtje.

Palestinci te obtožbe zavračajo, prav tako jih je presenetila in razjezila egiptovska odločitev o poplavljanju predorov. Gibanje Hamas, ki nadzoruje Gazo, si je namreč obetalo izboljšanje odnosov s Kairom, potem ko je bil v Egiptu za predsednika države izvoljen islamist Mohamed Mursi.

"Odnosi z Egiptom so se od Mursijevega prihoda na oblast še poslabšali. Prebivalci Gaze so upali, da bo meja z Egiptom postala bolj prehodna, bolj odprta, a to se ni zgodilo. Od napada na Sinaju je Egipt zaprl od 150 do 200 predorov. Takšno je življenje v Morsijevem obdobju," je dejal lastnik enega izmed predorov, Palestinec Ajed. Dodal je: "Voda, ki jo spuščajo v predore, lahko začne podirati stene, to pa bi lahko povzročilo sesutje predora. Pride lahko tudi do smrtnih žrtev," je opozoril.

Od leta 2007 je v predorih umrlo 233 palestinskih delavcev.

Oblegana tihotapska pot
Izrael je zaporo Gaze uvedel "iz varnostnih razlogov" leta 2007, zato so kot gobe po dežju začeli nastajati predori, ki so olajšali življenje v enklavi. Pred leti je bilo po podatkih Združenih narodov izkopanih kar od 2.500 do 3.000 predorov, to število pa je od leta 2010 močno upadlo. Takrat je namreč Izrael nekoliko omilil uvoz nekaterih stvari v Gazo. Vsi predmeti so sicer pred vstopom v enklavo še vedno natančno pregledani, kar tudi predore ohranja pomembne in delujoče, predvsem za dobavo gradbenega materiala. Hamas pa skozi njih tihotapi tudi gorivo, s čimer se izogne plačilu carine.