Rusi so prepričani, da je letalo strmoglavilo zaradi 'terorističnega dejanja'. Foto: Reuters
Rusi so prepričani, da je letalo strmoglavilo zaradi 'terorističnega dejanja'. Foto: Reuters

Iz Kaira so sporočili, da do zdaj niso našli nobenih dokazov o terorističnem ali kakršnem koli drugem nezakonitem dejanju, ki bi bilo povezano s strmoglavljenjem ruskega potniškega letala 31. oktobra, ki je vzletelo iz egiptovskega letovišča Šarm el Šejk in je bilo namenjeno v Rusijo. Nesreča je zahtevala 224 žrtev, med njimi so bili skoraj vsi ruski državljani.

Rusija in zahodne vlade medtem trdijo, da je bila vzrok za nesrečo airbusa A321 družbe Metrojet zelo verjetno podtaknjena bomba. Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država, ki je sporočila, da je na krov letala pretihotapila eksploziv. Dodali so, da je bil napad povračilno dejanje za ruske letalske napade v Siriji.

A egiptovsko ministrstvo za civilno letalstvo je dejalo, da je končalo preliminarno poročilo nesreče in da njihovi strokovnjaki niso našli dokazov o kazenskem dejanju ali terorizmu. Delo bodo sicer nadaljevali.

Nesreča je močno prizadela egiptovski turizem, ki predstavlja temelj gospodarstva države, strmoglavljenje pa je odprlo tudi vprašanja glede varnosti na egiptovskih letališčih. To je bila sicer najbolj smrtonosna nesreča v zgodovini ruskega civilnega letalstva.